17 lakónak el kell hagynia a bérelt lakását, különben kilakoltatják őket

Hódmezővásárhely- Tizenhét lakó felszólító levelet kapott a vásárhelyi önkormányzattól: július 31-éig hagyja el bérelt lakását, különben kilakoltatják a lebontásra ítélt Zrínyi utcai társasházból. A szerződésük lejárt, de elkeseredetten emlegetik: nekik azt ígérték, senki sem kerülhet az utcára.

Imre Péter

– Itt vagyok a veszélyeztetett terhes feleségemmel. Hová menjünk? Az utcára? – kérdezte a 19 éves vásárhelyi Zoltán, aki a lebontásra ítélt Zrínyi utca 12–14. szám alatti, Fészek nevű társasházban nőtt fel.


Zoltán azzal folytatta: szeptemberben újították fel, mintegy 5-600 ezer forintból a lakást, ahol hárman élnek, ő a párjával, édesanyja a konyhában, matracon alszik. – Az albérlet szóba sem jöhet. Amikor meglátják, hogy romák vagyunk, nem adják ki – jegyezte meg Zoli felesége.


Zoltán azért fakadt ki, mert 17 Fészek-lakó kapott szerdán felszólító levelet az önkormányzattól. Legutóbb még bizonytalanságról (2016. május 30.: Bizonytalanok a Fészek-lakók) és megegyezésekről (2016. június 25.: Cserelakást vagy lelépési díjat kérnek) írhattunk.

 

 Fodor Antal és Ilona is kétségbeesetten fogadta a levelet. Nincs hová menniük. Fotó: Imre Péter

Fodor Antal és Ilona is kétségbeesetten fogadta a levelet. Nincs hová menniük. Fotó: Imre Péter

A mostani levélben viszont az áll, a címzettek lejárt határozott idejű lakásbérleti szerződését a tulajdonos, vagyis a város nem hosszabbítja meg. Ezért felszólítja őket, július 31-éig hagyják el és kiürítetten adják vissza az ingatlant. „Tájékoztatom továbbá, amennyiben a megadott határidőn belül az ingatlant önként nem hagyja el, úgy az önkormányzat megindítja a szükséges és jogszabályok által meghatározott eljárást a lakás kiürítése érdekében" – fogalmaz a hivatalos szöveg. Korábban elhangzott, igyekeznek úgy intézni az ügyet, hogy lehetőleg senki se kerüljön utcára. Új otthon után nézhet többek között [namelink name="Fodor Antal"], a gondozásra szoruló, fiával együtt élő [namelink name="Molnár Antalné Julianna"], [namelink name="Asztalos Imre"], [namelink name="Szabó Pálné"], [namelink name="Kovácsné Korcsmáros Zsuzsanna"] – utóbbi három dolgozott, amikor ellátogattunk a bérkaszárnyába – és [namelink name="Kősasvári Lászlóné Ilona"].

– Kétszer olvastam el a levelet, először nem bírtam végig. Mindenkit megdöbbentett, dühöngtünk, sírtunk. Azért szeretnénk tudni: [namelink name="Hegedűs Zoltán"] alpolgármester mit értett azalatt, hogy senki sem kerülhet az utcára? – kérdezett Ilona. Hozzátette: albérlet alig van a városban, augusztus 1-jétől alhatnak az utcán. Fodor Antal annyival egészítette ki, félnek az emberek. Úgy gondolják, ha névvel, fényképpel szerepelnek, abból bajuk lehet. – Félnek, pedig most már felesleges, nincs tétje, döntöttek a sorsunkról – fogalmazott Tóni bácsi.


– A gondozottam, Molnár Antalné Julianna érdekében telefonáltam az önkormányzathoz. Ígérték, visszahívnak, ennek három hete. A legutóbbi levelet nem tudta átvenni, mert éppen orvosnál volt. Vegyék tudomásul: nem tárgyakról, emberekről van szó! – közölte [namelink name="Szimandlné Nagy Ibolya"].


– Becsaptak minket, jogtalannak tartjuk a levelet és ezt az eljárást – közölte egy anonimitást kérő 2. emeleti lakó. Azzal folytatta: az önkormányzati dolgozók fűt-fát ígértek, most pedig mehetnek az ég alá. Tizenegy éve élnek a Fészekben, a gyerekük odaszületett, soha egyetlen fillérrel nem tartoztak, és támogatást sem kértek. Azt is többen megemlítették: a beköltözésnél 3 havi lakbérnek megfelelő kauciót kellett lerakni, most pedig 1 hónapot kaptak a költözésre.

Távozóban összefutottam a lépcsőházban Hecskó Jánossal, aki feleségével és két gyermekével, Szonjával és Milossal él a Fészek egyik 38 négyzetméteres lakában.

– Szabina sírógörcsöt kapott, mikor megkapta a felszólítást. Annyit tehettünk, hogy – tanácsra – írtunk egy levelet az önkormányzatnak: saját erőből nem tudjuk megoldani a problémát. Bízunk benne, segítenek valahogy – zárta szavait.

Nem kötelező


A közgyűlés a társasház lebontásáról határozott. Ezt a polgármesteri hivatalnak végre kell hajtania. A lakóházban élő bérlők közül 10-nek határozatlan idejű a szerződése. Számukra csereingatlant kell biztosítani, 9 már elfogadta a felkínált lakást. A határozott idejű szerződéses bérlőknél az önkormányzatnak nem kötelessége másik ingatlant felajánlani, ezzel az érintettek is tisztában vannak. Tizenhét olyan lakó – közülük van, aki 100 ezer forintos tartozást halmozott fel – kapott levelet, akinek a bérleti szerződése lejárt. A jövő hét végén ír ki az önkormányzat a megüresedett bérlakásokra pályázatot, amelyekre minden vásárhelyi pályázhat. Az albérletre rendkívüli települési támogatásként lakbér-hozzájárulás kérhető – írta válaszában [namelink name="Korsós Ágnes "] címzetes főjegyző.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!