Elbontották, de nem tudják, kinek kellene újra felépíteni a sóshalmi buszmegállót

Hódmezővásárhely-Sóshalom - A sóshalmiak fedett buszmegállót szeretnének, esőben, szélben ugyanis nagyon kellemetlen a 47-es melletti öblözetben várakozni. A főút felújításakor bontották el a buszvárójukat, és most nem lehet tudni, kinek kellene újból felépítenie.

Kovács Erika

– A lányom bent dolgozik a városban. Mindennap busszal megy és busszal jön. Szegénykém sokat panaszkodik, amikor ázik és fázik – mesélte a Sóshalmon élő [namelink name="Molnár Pál"], aki az olvasókörrel szembeni megállóban szállt le a buszról. Székkutason járt bevásárolni. – Hetente én is többször utazom Székkutasra vagy Vásárhelyre. Jönnek a hideg, csapadékos hónapok. Jó lenne fedett helyen várakozni, mint a főút felújítása előtt.


– Fáj a lábam, bottal járok. Időben el kell, hogy induljak a buszhoz. Amikor kiérek a megállóba, jó lenne egy kicsit megtámaszkodni vagy leülni, mint régen – mondta az egyik sóshalmi tanyában élő idős asszony, Nagy Imréné. – A régi, fedett buszváróban volt ülőke. Nem kell nekünk újabb, csinosabb bódé. Jó lenne az is, ha a régit visszahoznák. Nem mindegy, hogy milyen körülmények között vár az ember negyedórát!


A sóshalmi buszváró kérdésével már foglalkozott lapunk (2015. december 31.: Huzatosak a buszvárók). Akkor [namelink name="Benkő Zsolt"], a hódmezővásárhelyi testület külterületi ügyekért felelős képviselője azt mondta lapunknak, hogy négy öblözetbe már készülnek az új buszvárók, két helyre pedig a régiek kerülnek vissza. Eltelt kilenc és fél hónap, de még mindig áznak-fáznak az utasok. A sóshalmi buszvárók kérdése az alpolgármesteri fogadóórán is szóba került.


Megkérdeztük, mikor lesz fedett váró a sóshalmi megállóban. Az önkormányzattól kapott válasz szerint a főútfelújítás műszaki átadásán jelezték a kivitelezést bonyolító Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek, hogy 2 fedett buszváróra van igényük. Mivel a kérést a NIF idáig nem teljesítette, és a lakosság is panaszkodott, ezért október 11-én a polgármester levélben fordult a céghez, hogy tegyék meg a szükséges intézkedést. A levélre eddig nem érkezett válasz.


Mi is érdeklődtünk a NIF ZRt.-nél a buszvárókról. [namelink name="Loppert Dániel"] kommunikációs igazgató arról tájékoztatta lapunkat, hogy megvizsgálták a két kért buszváró létesítésének lehetőségét. Mivel a projekt előkészítési és tervezési munkái során a fedett buszvárók igénye nem merült fel, így azokat a tervek sem tartalmazták, vagyis fedezet sem volt rá.


A szomszédos Székkutason még tavaly ősszel megoldották a kérdést. Volt, ahová a régi várókat helyezték vissza. Máshová saját költségre újat gyártattak. Egyedül a magán-tanyamúzeumnál nincs fedett váró. Oda viszont nem fért az árok közelsége miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!