Ádámot vénásan táplálják a klinikán

A kisfiút már 11 hónapja a szegedi gyermekklinikán gyógyítják. Csecsemőként tébécével fertőződött meg, mert olyan gyenge volt az immunrendszere, hogy a védőoltásban lévő legyöngített kórokozóval sem bírt.

Imre Péter

Patkós Ádám.

Patkós Ádám.

– Az a legnagyobb gond, hogy Ádika pár hete nem tud rendesen, szájon keresztül enni, sőt szonda segítségével sem. Vénásan táplálják – közölte érdeklődésünkre Patkósné Petrikó Tünde, a 28 hónapos vásárhelyi Patkós Ádám édesanyja. Erre azért van szükség, mert a kisfiú emésztőrendszere a megszokott módon nem tud üríteni – egy zsákba kerül a tartalma –, valamilyen akadály miatt, ami a bélrendszerében található. Lehet, hogy nyirokcsomó nyomja kívülről, vagy a bélben van letapadás. A jövő héten kontrasztanyagos röntgent hajtanak végre.


A kisfiút már 11 hónapja a szegedi gyermekklinikán gyógyítják. Csecsemőként tébécével fertőződött meg, mert olyan gyenge volt az immunrendszere, hogy a védőoltásban lévő legyöngített kórokozóval sem bírt. A közelmúltban arról számolhattunk be, műtétet hajtottak végre rajta, állapota javul, kapaszkodva áll kiságyában, és kézen fogva sétál szüleivel, Tündével és Róberttel a klinika közelében a rakparton.


– Ádika hasa állandóan 58-59 centiméter körfogatú, a normális 49 centivel szemben. Növeli az aggodalmunkat, hogy a vércukorszintje is sűrűn leesik 1,9-2-re a normális 4-gyel szemben, ilyenkor szabályosan elájul. Ezt is normalizálni kell. Szerencsére van jó hír is: a TBC-vel és a nyirokcsomóval kapcsolatos gyógyszerek kivételével a többit elhagyhattuk. Remélem, már csak az emésztési problémával járó szövődményt kell legyőznie, ehet szájon át, és majd hazajöhet. Vagy az édesapja, Robi, vagy én mindig ott vagyunk vele, a 11 hónapból egy nap sem maradt ki. Együtt harcolunk a betegség ellen, hogy minél többször láthassuk jókedvűnek, nevetni, kacagni – mondta Tünde.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!