Máris belevágnak az új panelprogramba Vásárhelyen: a jövő héten egyeztetnek a lakókkal

A Csengettyű közben kezdődik az új panelprogram, a jövő héten már egyeztetnek a lakókkal és az építészekkel - derült ki a vásárhelyi közgyűlésen. Az épülő könyvtár helyéről is szó volt, a fürdőnek augusztustól új vezetője van.

Imre Péter

Azt javasolta Lázár János országgyűlési képviselő a vásárhelyi közgyűlésen, hogy alakuljon munkacsoport a Modern Városok Program beruházásainak gondozására, és hetente számoljanak be arról, hol tartanak az előkészületek. Ezek azok a beruházások, amelyekről nemrég Orbán Viktor miniszterelnök és Almási István polgármester állapodott meg. A nagy visszhangot kiváltó panelvisszabontásról az országgyűlési képviselő elmondta: az országban 549 ezer házgyári lakás van, a panelrekonstrukcióban mintegy 15 év alatt 72 ezer újult meg. Ez azonban szerinte nem oldotta meg a legfontosabb problémákat.


A gépészeti és a villamoshálózat szinte mindenütt felújításra szorul. A mintaprogram Vásárhelyen, a Csengettyű köz 10 emeletes házánál kezdődik, ennek műszaki állapotát felmérik. Lázár azt javasolta, jövő hétre hívják össze megbeszélésre az építészeket és a lakóközösségeket. A tervek szerint azon ő is részt vesz. Ismét elhangzott: minden változtatás csakis a lakók beleegyezésével történhet. A programot 20 évesre tervezik.

 

Panelfelújítás 2010-ben Vásárhelyen - nem oldott meg minden problémát. Archív fotó: Frank Yvette

Panelfelújítás 2010-ben Vásárhelyen - nem oldott meg minden problémát. Archív fotó: Frank Yvette

Vásárhely 2015 után most újra belevág a Városkártya-programba. Hegedűs Zoltán alpolgármester a Nemzeti Mobilfejlesztési Zrt. prezentációja után azt mondta: a teljesen újszerű kártya leválthatja a pénztárcát. – Bízom benne, megmutathatjuk, hogyan lehet ezzel a kártyával a tramtrainen utazni – tette hozzá.


Az új városi könyvtár helyéről ismét vita alakult ki: az eddigi helyszínötletekhez – Zrínyi utca, Bankpalota, református ótemplom és az OTP közötti rész – újabbak társultak. Szabó Pál (Jobbik) a lebontott Kossuth-iskola helyén, Nagy Ernő (MSZP) pedig a Hódtóban, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola közelében tudná elképzelni. Almási István (Fidesz–KDNP) polgármester és Kis Andrea (MSZP) közölte: a Bankpalotát törölhetik, alkalmatlan könyvtárnak, és az épület nem is városi tulajdon. Ahogy a polgármester fogalmazott: nem az a cél, hogy az egyik ócska épületből egy másik ócskába költözzön a könyvtár. A lehetséges helyszínekről tanulmánytervet készítenek.


Zárt ülésen döntöttek a képviselők arról, hogy Antalóczy Pétert augusztus 1-jétől Szűcs Szabolcs Gábor váltja a Hód-Fürdő Szolgáltató és Üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatói posztján. Megbízatása 1 évre szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!