Eredményes volt a vásárhelyi terápiás hét: jobban megy a beszéd és a mozgás is

Hódmezővásárhely - Minél hamarabb kezdik el fejleszteni, annál több eredményt érhetnek el azoknál a kisgyerekeknél, akiknek erre szükségük van. A vásárhelyi Simon és Laura esete is ezt bizonyítja.

Imre Péter

– Simon nagyon sokat fejlődött beszédben, mozgásban és szociális téren is, mióta idejárunk, egyéves korától – mondta a vásárhelyi Niki, a három és fél éves autista kisfiú édesanyja. A fiatalasszonynak hat gyereke van – most várja a hetediket –, és duplán érintett, a tizenegy esztendős Illés Asperger-szindrómában szenved, amit az autizmus előszobájaként emlegetnek.

Az autista Simon minden téren ügyesebb, mióta ide jár. Fotó: Imre Péter

Az autista Simon minden téren ügyesebb, mióta ide jár.
Fotó: Imre Péter

A korai fejlesztésben részesülő, a programban részt vevő tizenkét gyermeknek és szüleiknek szervezett egyhetes tábort az év zárásaként a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat vásárhelyi tagintézménye. A terápiás hét célja az volt, hogy a kicsiket intenzíven és újszerű módon fejlesszék. Hétfőn kutyás terápiával kezdtek, kedden lovassal folytatták, szerdán a báb, a zene, a festés volt a központban, csütörtökön a strandon vízben gyógytornáztak, tegnap érzékelő napot tartottak, ízleltek, szagoltak, érintettek. Ezek mind hatnak az idegrendszer fejlődésére – közölte Varga Ildikó gyógypedagógus. Hozzátette: érdemes minél hamarabb elkezdeni a célzott terápiát, amelynek során az egyik legfontosabb tényező a rendszeresség.

Laura és édesanyja, Éva is jól érezte magát a vásárhelyi terápiás táborban. Fotó: Imre Péter

Laura és édesanyja, Éva is jól érezte magát a vásárhelyi terápiás táborban.
Fotó: Imre Péter

– Az első egy év a baba életében az úgynevezett aranyév, ebben az időszakban nagyon pozitívan lehet befolyásolni az eltéréseket. Több várható probléma már a terhesség időszakában tudható, de vannak, amelyek születés után, később derülnek ki, például a mozgáskoordinációs bajok, a nem megfelelő beszédkészség, illetve a viselkedési zavarok. Potenciálisan veszélyeztetettek a koraszülöttek – jelentette ki a gyógypedagógus.

– Lorának a kutyás és a művészeti nap, abból is bábozás tetszett a legjobban – árulta el a majdnem négyéves,
beszédproblémákkal küzdő Fehér Laura Kéra nagymamája, Fehérné Zsoldos Erzsébet. Elmondta még: nagyon örültek a terápiás hétnek, a gyerekek feloldódtak, beszéltek, játszottak egymással, jól érezték magukat. A kicsi lány édesanyja, Fehérné Kiss Éva megjegyezte: Lorának sokat fejlődött a beszédkészsége, ősztől óvodába mehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!