A vásárhelyi utca, ahová soha nem érkezett levél - kerítéssel, ház nélkül

A vásárhelyi Dr. Genersich Antal utca: az Erzsébet-kórház déli téglakerítése és az előtte fekvő zöld sáv. Az egykori kórházigazgató, főorvos nevét 2010 májusától viseli ez a terület, most Genersich-emlékpark kialakítását tervezi a város.

Imre Péter

„Nem tudom, hogy hívják." „Miért, az utca?" „Nem gondoltam, annyit tudtam, hogy az az Erzsébet-kórház déli téglakerítése" – érkeztek a válaszok a vásárhelyiektől, amikor rákérdeztünk: mi a neve a kórház déli falánál húzódó utcának. A Kohán György utcán teregető idősebb hölgy sem ismerte a helyes választ, azt azonban elárulta: korábban Hódtó névre hallgatott.

Az utca, ahol nem lakik senki. A Dr. Genersich Antal-emlékparkot a kórház Hunyadi utca felőli végében valósítanák meg.

A Dr. Genersich Antal utca a Hősök tere és a Kodály Zoltán utca között húzódik, és mintegy 150 méteres kerítést jelöl a sürgősséginél és attól feljebb. A keresztelő 2010 májusában, az akkori közgyűlésen történt, és információink szerint Berényi Károly egyéni képviselői indítványa volt. Vásárhely ezzel a gesztussal akart emléket állítani a kórház egykori főorvosának, igazgatójának – több évtizedig viselte ezt a tisztet –, aki Imre József mellett a város egészségügyének meghatározó alakja.

Genersich Antal (1876–1944) jelentősen fejlesztette a kórházat, ő alapította a kakasszéki és az azóta már megszűnt kútvölgyi intézményt. Előbbi annak idején a csonttuberkolózis gyógyításával foglalkozott, utóbbi Európa-hírű tüdőszanatóriummá vált.

– Azért választottuk akkor azt a helyet, mert közel volt a kórházhoz, tulajdonképpen szerves része annak. Közigazgatási szempontból is ideális volt, nem kellett a címjegyzékben átnevezni, átírni semmit – indokolt Kószó Péter alpolgármester. Viszont elárulta: egy korábbi lakossági kezdeményezést felkarol, közgyűlés elé visz, amely szerint a kórház Hunyadi utcai sarkánál egy mindenki számára nyitott, szoborral ellátott Genersich-emlékparkot alakítsanak ki. A terv részeként lebontanák a téglakerítést, ezzel megnyitnák a rálátást az árvízvédelmi kőfalra. A helyi lakosok közül Vass Istvánné Erzsébet ezt már méltó megemlékezésnek tartaná.





 

Címkék#utca

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!