Vége a bűzkorszaknak: még ezen a héten megszüntetik a szelektív szigeteket Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Mind a 23 szelektív hulladékgyűjtő szigetet azonnali hatállyal megszüntetik Vásárhelyen - határozott a legutóbbi közgyűlés. Péntekig az összest elszállítják, a kommunális hulladék tárolására alkalmas kukák maradnak a panelos övezetekben.

– Nagyon helyes, hogy megszüntetik a szelektív szigeteket, eltűnik a mindent elborító, kosz, bűz és szemét – mondta Surim István vásárhelyi nyugdíjas, akivel az Andrássy úti társasház szelektív hulladékgyűjtő szigeténél beszélgettünk. Megemlítette: a környező boltok is odahordták a szemetüket. Deákné Éva más véleményen volt: szerinte sűrűbben kellene üríteni a kukákat, és jobban odafigyelni rájuk.

 

A vásárhelyi közgyűlés határozott: megszünteti – szombati számunkban megjelentekkel ellentétben – a városban található 23 szelektív szigetet, ezek mind a magas házas övezetekben vannak. A döntést az indokolta, amiről sokszor írtunk: a szigetek illegális szemétlerakókká váltak, a kukák pedig 70-80 százalékban mást tartalmaztak, mint amit kellett volna – mondta el Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. pénzügyi és szolgáltatási igazgatója. A panelos részen a kommunális hulladék tárolására alkalmas kukák maradnak.


Azzal folytatta: a családi, kertes házas övezetekben is egyre több a tartalmi gond, a szennyezett kuka. Korsós Ágnes címzetes főjegyző javaslatára azokon a részeken egyelőre marad a szelektív gyűjtés – kampányt indítanak annak fontosságáról –, de ha nem javul a helyzet, áprilistól megszüntetik a csipes rendszert, és visszatérnek a korábbi kommunálisra. Forintosítva: a jelenlegi havi kettő kötelező ürítés helyett újra a heti lesz kötelező fizetendő.

 

– A vállalkozók, a környéken működő boltok jelentős mértékben hozzájárultak hulladékuk illegális lerakásával ahhoz, hogy a szelektív gyűjtésnek vége Vásárhelyen – mondta Kovács. – Nagyon odafigyelünk majd rájuk, gyűjtőzsák használatára kötelezzük őket, amennyiben nem teszik meg, eljárást indítunk ellenük – jelentette be a nagyobb szigorúságot a pénzügyi és szolgáltatási igazgató.


– Akkor lenne hatékony a szelektív gyűjtés és akkor lenne értelme, ha már a lakásában mindenki így szortírozná a hulladékot. De lehet, hogy mi, magyarok erre képtelenek vagyunk? – tette fel a költői kérdést Takács Bálintné. A végeredmény ezt mutatja. A szelektív szigeteket holnap kezdik összeszedni, és péntekig végeznek a munkával – tudtuk meg Kovács Páltól.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!