Hiába megy házhoz a lomtalanítás Vásárhelyen: kidobták a kanapét, pedig ingyen elvitték volna

Hódmezővásárhely - Hiába népszerűsítik a házhoz menő lomtalanítási akciót Vásárhelyen, még mindig van, aki a sarkon hagyja a leharcolt bútorait. Egy megunt kanapé is napokig a Csengettyű közben díszelgett.

Kovács Erika

– Napokig itt csúfoskodott egy kanapé a Csengettyű köz sarkán. Ronda látvány volt – mondta a vásárhelyi Somodi Pálné, aki munkába menet-jövet ejti útba a környéket. – Valaki biztos újat vett, a régit meg éjjel kihozta. Nem tudom, hogy gondolta, szégyellje magát! – mondta az asszony.


A szófát mi is láttuk. Azóta már elszállította a köztisztasági cég. – Egy éve vezettük be a házhoz menő lomtalanítást Vásárhelyen. Hiába hirdetjük, még mindig vannak, akik inkább így szabadulnak meg a feleslegessé vált holmijaiktól – mondta Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató (HMSZ) Nonprofit Zrt. pénzügyi és szolgáltatási igazgatója. – Tavaly, a második félévben változott meg a lomtalanítás. Már többféle módszert kipróbáltunk. A gyűjtőpontra szállítás azért nem vált be, mert egy kanapét cipelni 200 méterre sem öröm. Amikor a ház elé, egy adott időpontban kellett kitenni a lomokat, akkor elindultak a gyűjtők, és a hasznosítható dolgokat kiválogatták. Ezzel nem is lett volna baj. De szétdobálták a lomot, óriási rendetlenséget hagytak maguk után. Ezt a lakók sem szerették, és köztisztasági szempontból sem volt elfogadható. Ezért vezettük be a mostani rendszert. Az ingyenesen hívható 80/931-004-es számra kell telefonálni, ahol nagyjából két héten belüli szállítási időpontot kapnak a lakosok. Így lehet előre tervezni – magyarázta Kovács Pál a rendszert, amiről lapunkban is írtunk.

Nem lett volna jobb megoldás telefonálni és elvitetni? Fotó: Kovács Erika

Nem lett volna jobb megoldás telefonálni és elvitetni? Fotó: Kovács Erika

Az ingyenes lomelszállítással a lakosság félévenként egy alkalommal élhet. – Még a mennyiséget sem korlátozzuk. Ezért is érthetetlen számunkra, amikor azzal szembesülünk, hogy valakik inkább mégis a sarokra viszik, vagy az út szélére pakolják ki a lomot. Ilyen esetekben a közterület-felügyelők 150 ezer forintig bírságolhatnak. De a tapasztalat az, hogy hacsak nem érik tetten, nagyon ritkán lehet bebizonyítani, ki tette ki a holmiját az utcára.


Kovács Pál azt is elmondta, az ingyenes lomtalanítást csak a lakosság veheti igénybe, a vállalkozók nem. – Volt már olyan esetünk, hogy egy vállalkozó a 30-40 darabos elavult, használhatatlan számítógépparkjától akart úgy megszabadulni, hogy magánszemélyként kérte a lomtalanítást. Ezt nem lehet.


– Mi még nem kértünk házhoz menő lomtalanítást – tudtuk meg Pécsi Anikótól, aki a Damjanich utcában él. – A házvásárlásunk után lomtalanítottunk. Akkor még adott időpontban kellett kitenni a cuccot a ház elé. Borzalmas volt. Jöttek a guberálók, és a szépen összerakott lomokat szétdobálták. Az ember még rájuk sem mert szólni. Ennél biztosan jobb az új rendszer – tette hozzá Pécsi Anikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!