Idén még nem büntettek kutyagumiért Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Kutyája ürülékét még mindig sok gazda felejti az utcákon. Vásárhelyen a járókelők egy része kedvező tapasztalatokról számolt be, mások panaszkodnak. Idén még senkit sem büntettek meg az ott hagyott kutyagumiért a városban.

Imre Péter

– Nem a kutyák, a gazdák orrát kellene belenyomni a kutyapiszokba – mondta felháborodottan a vásárhelyi, eladóként dolgozó Lilla a városban uralkodó viszonyokról. Elárulta: keveset gyalogol, inkább biciklivel és autóval közlekedik, de a kisebb utcákban látja, ahogy sétáltatják az ebeket, és ahol az megáll, elvégzi a dolgát, a gazdája pedig sokszor ott hagyja.

 

A Farkas utcán sétálva egy ház előtt láttuk a következő feliratot: Tisztelt kutyatartó, kérem, a kutyája ne ide végezze a dolgát, vagy ha már így sikerült, akkor azt legyen szíves összeszedni. Alatta zárójelben az indoklás: ez a volt kutyáim nyughelye. Két fényképpel a táblán, alig 1 négyzetméternyi kettéosztott sírhelyen. Ez adta az apropót a kérdezősködésre.

Rapcsák Katalinnal, az egykori, 2002-ben elhunyt polgármester, Rapcsák András lányával a Virág utcán találkoztunk. Azt mondta: ha nem borítják ki a kukát, nincs probléma az utcában és a környékén. – Úgy vettem észre, a kutyapiszok összeszedéséhez az emberek használják a nejlonzacskót, lassan kialakult ennek a kultúrája – tette hozzá. Pósza József Katalinnal értett egyet, ahol lakik és annak közelében – Szent István tér és környéke –, nem látott sok ebet, ürüléket pedig egyáltalán nem. Eltakarítják a gazdák – mondta.

 

Csíkosné Kovács Zsuzsanna Bencével sétálva sok kutyapiszkot lát, például Újvároson. Fotók: Imre Péter

– Több helyen, a házak előtt, a járdán, olykor a játszótéren is látok kutyapiszkot, ott, ahol élek, Újvároson, és a séták alkalmával a Hódtóban is „belebotlok" – közölte az egyéves Bencével sétáló Csikósné Kovács Zsuzsanna. Elmondta, ha a gyerekre figyel, megtörténik, hogy a babakocsit beletolja, vagy éppen ő lép bele a kutyagumiba. Kutyasétáltatások idején – általában reggel és estefelé – tapasztalja inkább. – De igazságtalan lennék, ha nem tenném hozzá, akadnak, akik – ahogy kell – zacskóba gyűjtik és kukába dobják az ürüléket – mondta még el Zsuzsanna.

 

A kutyapiszok eltakarítása közterületen törvényi kötelességük a gazdáknak. Aki ezt elmulasztja, köztisztasági szabálysértést követ el, és ilyen eljárás indulhat ellene. Kivételt képeznek például a segítő kutyák, a mozgássérült tulajdonosok és a vakvezető kutyák. Az egyes esetekben rendőrök és közterület-felügyelők is eljárhatnak, a helyszíni bírság 5-től 50 ezer forintig terjedhet. Vásárhelyen idén még nem büntettek meg senkit, felszólításra eltakarították az érintett gazdák a kutyapiszkot az utcáról – tudtuk meg az önkormányzattól.

Nincs baj, ha nem borítják ki a kukát.

Magyarországon mintegy 1,5 millió eb él, és csak a fővárosban hozzávetőleg napi 60-80 tonnányi „kutyagumi" kerül a környezetbe. A kutyák ürüléke olyan élősködőket tartalmazhat, amelyek az emberre is veszélyesek. Ezek petéi nagy számban juthatnak ki a környezetbe a széklettel. A petékből a férgek kifejlődése pár hetet vesz igénybe, ezért nem a friss, a száraz ürülék, illetve annak pora a legveszélyesebb. Főleg a felnőtt egyedek hordozzák és terjesztik tünetmentesen az élősködőket.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!