Májusfát állítottak, szerenádoztak Székkutason - fotók

A májusfát a legtöbb helyen május 1-jére virradóra, titokban állították a legények.

Kovács Erika

Májusfát állítottak pénteken a székkutasi Kovács István Emlékház udvarán. Lánykérés is volt szerenáddal, ahogy azt a hagyomány diktálja. A Székkutasi Olvasókör és a Gregus Máté Általános Iskola májusköszöntő rendezvényre várta az érdeklődőket. Kézműves-foglalkozáson vehettek részt a gyerekek, és beülhettek a mesekuckóba is.

 

– Amikor az apostolok pogány földön térítettek, egy szűz hajadon hozzájuk szegődött, amiért a saját közössége kigúnyolta. A lány, hogy megvédje becsületét, a földbe szúrta vándorbotját, és letérdelve imádkozott. A rágalmazók szeme láttára kizöldült a bot

– mesélte a májusfaállítás történetét Sonkoly Ágnes, a vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ rendezvényszervezője.

 

Májusfát állítottak, szerenádoztak Székkutason - GALÉRIA. Fotó: Kovács Erika

A májusfát a legtöbb helyen május 1-jére virradóra, titokban állították a legények. A két világháború között már szerenád is kapcsolódott a fa állításához.


Hogy milyen is lehetett a hajdani szerenád a lányos háznál, ezt a Bessenyei Színkör fiataljai Labozár Antal muzsikus kíséretével el is játszották. A Csillagocska néptánccsoport körbetáncolta a fát. A rendezvény táncházzal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!