Bányatónál telel a búvár

A fehércsőrű búvár (Gavia adamsii) majdnem olyan ritka madár mifelénk, mint a fehér holló.

Bakos András

Azt is számontartják a természetvédők, hogy először 2016. december 3-án figyelték meg egy fiatal példányát Balatonföldvárnál. A második észlelés Hódmezővásárhely mellett történt a múlt héten. A szegedi Ampovics Zsolt pillantotta meg a madarat.


A fehércsőrű búvár az Északi-sarkon Oroszország, Alaszka, Kanada vidékein költ, télen előfordul Norvégia, Szibéria tengerpartjain. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportja arra emlékeztet, hogy az Európában is költő északi, sarki és jeges búvár is ritka vendég mifelénk. 

A búvárok nagy testű, vadlúd méretű vízimadarak, nagyon mélyre le tudnak bukni az ennivalóért. Többnyire halakat, rákokat, csigákat esznek. Ami pedig a telelési szokásaikat illeti, a jelek szerint meglehetősen egyedi ízlésük van. Mert ezt a Magyarországra átrándult példányt nem valamelyik holtágon, vagy az élő Tiszán, hanem a Suncity-bányatavaknál, a wakeboard-pálya közelében sikerült lefotózni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!