Bélyeggyűjtők: a legcsendesebb hobbi szakértői

Hódmezővásárhely - A március közepén indult hódmezővásárhelyi filatéliai előadássorozat kapcsán Csányi Viktor régész-muzeológust, bélyeggyűjtőt kérdeztük a "legcsendesebb hobbi" vásárhelyi múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Frankó Máté

Március közepén az Internetes Bélyeggyűjtő Közhasznú Egyesület, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ és a Tornyai János Múzeum egy kilenc előadásból álló sorozatot indított a bélyeggyűjtés népszerűsítésére. Az esemény kapcsán egy hódmezővásárhelyi filatelistát kérdeztünk, a helyi bélyeggyűjtő közösségről, e másfél évszázados hobbi 21. századi kihívásairól és persze saját gyűjteményéről, a filatélia iránti szenvedélyéről.

Csányi Viktor a Magyar Posta által kiadott bélyegeket gyűjti.

Csányi Viktor a Magyar Posta által kiadott bélyegeket gyűjti.

Bélyeggyűjtő előadások

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban rendezett konferencia első előadója a vásárhelyi [namelink name="Csatlós Árpádné"], az Internetes Bélyeggyűjtő Klub elnöke volt. A vásárhelyi példákkal is gazdagon illusztrált előadáson az ún. parafilatéliával ismerkedhettek meg az érdeklődők. A következő alkalommal, április 13-án Visnyovszki Gábor beszél majd a bélyeggyűjtés múltjáról és jövőjéről, a BFMK épületében. 

 - Gyermekkoromban az apai nagyapámtól kapott bélyegekkel kezdtem a bélyeggyűjtést. Később ez a hobbi némileg háttérbe szorult. Csak néhány éve poroltam le újból a régi albumokat. Alapvetően a Magyar Posta által kiadott bélyegeket gyűjtöm a kezdetektől napjainkig. Egy-két igazán ritka és értékes darabtól eltekintve 1956-tól kezdve van teljes, postatiszta gyűjteményem - mondta el [namelink name="Csányi Viktor"] régész-muzeológus, a Tornyai János Múzeum munkatársa, a mostani filatéliai programsorozat egyik szervezője, aki ma már egy mintegy 15 000 darabból álló kollekció tulajdonosa. - Az említettek mellett lebélyegzés gyűjteményem - melyben a magyarországi városok postahivatalaiban lebélyegzett bélyegek találhatók, valamint kisebb motívumgyűjteményeim vannak, melyekben nem csak bélyegek és blokkok, hanem futott levelek, levelezőlapok, elsőnapi borítékok és Carte Maximumok is megtalálhatóak. A gyűjteményem egy része júniusban, egy kisebb bélyegkiállításon bemutatásra is kerül majd a hódmezővásárhelyi szerb ortodox templomban - tette hozzá a vásárhelyi gyűjtő, hozzátéve, a városban igen komoly hagyományai vannak a bélyeggyűjtésnek.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 - 1952-óta működik Hódmezővásárhelyen a 360.MABÉOSZ kör, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének helyi tagozata, de nem ez volt az első és egyetlen bélyeggyűjtő kör a városban. Az egyesület minden páros napra eső vasárnap délelőttjén tartja összejöveteleit a Hódi Pál utcai Tiszti Klub épületében. Ilyenkor szakmai kérdéseket vitatunk meg, és persze cserélgetünk is. Ennek a körnek az 1960-as években 240 tagja volt, úgy, hogy akkoriban 10 másik bélyeggyűjtő kör is működött a városban. Ma alig 20 tagot számlálunk. Azt viszont, hogy pontosan mennyien hódolnak a "legcsendesebb hobbinak" ma Hódmezővásárhelyen, még megbecsülni sem tudjuk - mondta el Csányi Viktor, hozzátéve, van olyan gyűjtő Vásárhelyen, akinek több, mint egymillió darabból álló gyűjteménye van, és olyan is, aki már 75 éve hódol ennek a szenvedélynek.

Csatlós Árpádné a filatéliai sorozat első előadásán.

Csatlós Árpádné a filatéliai sorozat első előadásán.
Az elmúlt években, főként az internet megjelenésének köszönhetően a filatélia is megváltozott. Sokak számára a személyes kapcsolatokra épülő gyűjtés, csereberélés egy, a virtuális térben, olykor személytelenül zajló tranzakcióvá vált. - Régebben a bélyeggyűjtő körök jelentették a kapcsolatot a külvilággal, más bélyeggyűjtőkkel, többek közt itt lehetett nemzetközi katalógusokat lapozgatni, mások gyűjteményeit megtekinteni. A világháló ma ezeket a lehetőségeket rendkívüli módon kiszélesítette. Bárki böngészheti az online bélyegkatalógusokat, vezetheti a sajátját, de a régi bélyegek és a bélyeggyűjtési kellékek beszerzése is sokkal egyszerűbb az interneten keresztül. Az egyik legnépszerűbb online aukciós oldalon ebben a percben is több, mint 20 000 bélyeggyűjtéssel kapcsolatos termék tekinthető és vásárolható meg, de a nagy aukciósházak is kéthetente és havonta tartanak több ezer terméket felsorakoztató filatéliai árveréseket. Az igazság az, hogy az internet amellett, hogy átalakította a bélyeggyűjtést, annak fennmaradásához is nagyban hozzájárult. A vásárhelyi előadássorozat lebonyolításában is résztvevő Internetes Bélyeggyűjtő Klub is egyfajta válasz a 21. század kihívásaira. Egy interneten szerveződő közösség, amely a világháló nyújtotta lehetőségeket kihasználva, az általa szervezett találkozók révén komoly szerepet vállal a bélyeggyűjtő társadalom összefogásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!