Címvédés a Hód-Futófesztiválon, ahol 2 húsvéti nyúl is rajthoz állt - fotók

Az V. Hód-Futófesztivált szombaton rendezték meg Vásárhelyen, több távon. A legfiatalabb résztvevő, Dezső Benedek júniusban lesz 2 éves. A több mint ezer fős mezőnyben voltak külföldiek is, valamint két húsvéti nyúl is futott.

Imre Péter

– Az UltraBalatonra készülök, és ez a 21 kilométer, a félmaraton jól illeszkedik az edzéstervbe – mondta az V. Hód-Futófesztivál rajtja előtt Asztalos Judit, a HNKC egykori játékosa, válogatott kézilabdás. – Már maratont is teljesítettem és tavaly február óta futok tudatosan, Badar Gergő triatlonos Ironman irányításával – folytatta.


 A Ninja Warrior középdöntőse, Máté Zsolt vezényelte közös bemelegítésen Judó is résztvett, majd Márki-Zay Péter polgármester köszöntötte a résztvevőket. Megemlítette, hogy 6 országból, közel 100 településről, több mint 1000 résztvevője van az egyre népszerűbb rendezvénynek.

Címvédés a Hód-Futófesztiválon, ahol 2 húsvéti nyúl is rajthoz állt. Fotó: Imre Péter - GALÉRIA

 Az V. Hód-Futófesztivál 7, 14 és 21 kilométeres mezőnye legalább 750 sportolóval szombaton 11 órakor rajtolt. A szervezők előtte már lebonyolították a rövidebb, 500, 1000 méteres és 3,5 kilométeres távokat, melyen gyerekek, családok is indultak. A legifjabb résztvevő, a 2. szülinapját júniusban ünneplő Dezső Benedek szülei, Égető Andrea és Dezső Sándor segítségével 500 métert „topogott", és mikor megkérdeztük, tetszett-e neki a futás, nagy bólintással válaszolt. Két távot is teljesített: a második 7 kilométer volt, babakocsiban.


 Míg a résztvevők a kilométerekkel birkóztak, azokat rótták, Petrócki Ádám, az esemény projektmenedzsere, főszervezője elmondta: azért rendezték meg 2015-ben első ízben a Hód-Futófesztivált, mert azt tapasztalták, igény van a városban és térségében utcai futóversenyre. – A résztvevők száma minket igazolt és a verseny egyre népszerűbb. Ebben az évben lettünk igazán nemzetköziek, mert már nemcsak Erdélyből és Szabadkáról érkeztek magyar sporttársak, hanem Csehországból, Olaszországból és Oroszországból is köszönthettünk indulókat – közölte Petrócki Ádám. Elmondta még: a legnépesebb, 300 fős mezőny a 7 kilométeres távra gyűlt össze, de a félmaraton teljesítésére is 200 egyéni induló és 11 váltó vállalkozott. A három leghosszabb távon futók a 7 kilométeres körök során találkoztak a tramtrain, a villamosvasút építési területével, haladtak át kishídon – olykor a velük szemben közlekedő biciklisekkel, gyalogosokkal együtt – a nyomvonal, a már lefektetett sínpár fölött. Így a munkák állásáról is képet kaphattak az Ady és az Ipoly utcák kereszteződésében, illetve a Hősök terénél a körforgalomnál.

Címvédés a Hód-Futófesztiválon, ahol 2 húsvéti nyúl is rajthoz állt. Fotó: Imre Péter - GALÉRIA

 A 21 kilométeres mezőnyben, a közelgő húsvét, Nagyszombat tiszteletére egy nyuszipár is futott, illetve összeállíthattuk a kétfős médiaválogatottat, melyet lapunk főmunkatársa, Bakos András és az MTI munkatársa, Kelemen Zoltán Gergely alkotott. Előbbi elárulta: még maradt tartaléka, nem futotta ki magát teljesen, amiben az is szerepet játszhatott, hogy menet közben hátizsákjából is kortyolhatott frissítőt egy ügyes szerkezetnek, szívókának köszönhetően.


A félmaratont, tavalyi elsőségét megismételve, címét megvédve az ismert vásárhelyi hosszútávfutó, Szöllősi Renátó nyerte (a részletes eredménylista megtalálható a verseny honlapján, a www.hodfutofesztival.hu-n). Az utána érkezőket is mindenki tapssal fogadta, buzdította: Hajrá, anyu!, Nyomjad kisapám! A legtöbben annak örülhettek, hogy legyőzték önmagukat, kitolták saját teljesítőképességük határát. A cél előtt pár méterrel Dezső Sándor azzal biztatta a Kossuth térre érkezőket: Itt a vége, fuss el véle! De a vásárhelyi „mese" jövőre biztosan folytatatódik.

Címkék#futás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!