Elkoptak a vevők a kispiacokról

Hódmezővásárhely - Elfogytak a vevők a vásárhelyi kispiacokról. Az őstermelők szerint az emberek mindenből az olcsóbbat keresik, ezért sokan a boltokban vásárolják meg a zöldséget és a gyümölcsöt.

Korom András

Húsz évvel ezelőtt még élénk volt az élet a vásárhelyi Zrínyi utcai kispiacon, ahol még ma is háznál termett zöldséget és gyümölcsöt kínálnak a járókelőknek az őstermelők. Manapság azonban kevés az árus, és egyre kevesebb a vevő is.

– Alaposan megválogatják az emberek, hogy mire adják ki a pénzüket. Hiába hozom ki a tejet, csak az a flakon kel el, amelybe kevesebb jutott – árulta el a Marika néni néven bemutatkozó asszony. Hozzátette: kedden és pénteken itt kínálja a háznál termett portékáit, illetve a tojást, míg csütörtökönként a Mérleggyárral szemközti kispiacra áll ki az árukkal. Kovács Ferencné reggel háznál termett eperrel, paprikával és rengeteg virággal állt ki a betonból készült pulthoz, s várta a vásárlókat. Ő is azt mondja, hogy az emberek nézelődnek, méregetik a portékákat, aztán továbbállnak. Aki marad, az megpróbál keményen alkudni.

Hat éve az esztendő szinte minden napján a Hód ABC sarkán, az őstermelőknek kijelölt standon árusítja saját és családja portékáit Elekes Imre és felesége.

Elekes Imre nyugtát is ad a vevőknek. Fotó: Tésik Attila

Elekes Imre nyugtát is ad a vevőknek.
Fotó: Tésik Attila

– Bejáratott a vevőkörünk, ennek ellenére olyan jól nem megy az üzlet: a reggel kihozott áru nagy részét este mindig hazavisszük, mert nem kel el – mondják. Elekesék a nagypiacon nem árulnak, mert azt tapasztalták, ott azok kínálják a zöldségeket és gyümölcsöket, akik azt nem a saját földjükön termesztik, hanem a nagybanin veszik meg. És ezért alaposan le is nyomják az árakat.

– Érzékenyek az emberek az árakra, hiába friss és finom, amit kínálunk, sokszor csak megkérdezik, mibe kerül a karalábé, a saláta vagy éppen a virág, majd továbbmennek, s ott veszik meg, ahol azt a legolcsóbban adják.

A Kossuth téri csemege előtt árusító kistermelők is arról panaszkodnak, hogy az emberek egyre inkább a boltokban veszik meg a zöldségeket és a gyümölcsöket, mindegy, milyen minőségűek, csakhogy olcsóbban adják.

Kolbász a babok között

Az őstermelők kifejezetten csak a saját kertjükben vagy földjükön megtermő zöldségeket, gyümölcsöket árulhatják, ennek ellenére mi találkoztunk a standokon olyanokkal is, akik őrölt pirospaprikát, edzőcipőt és mangót kínáltak. De láttunk házi készítésű lekvárt és szárazkolbászt is a sok saláta, fejtett bab, tojás és karfiol között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!