Fődíjas lett a Máriás-film

Zalaegerszeg, Hódmezővásárhely - A Varga Árpád Zsolt (44) rendező készítette, Máriás Ferenc erdészről szóló film fődíjat nyert a X. Göcsej Filmszemlén. Az alkotást július 13-án mutatja be a Hír TV.

Imre Péter

– Tulajdonképpen szinte biztos volt, hogy filmet csinálok Máriás Feri bácsiról, akit több, mint 15 esztendőn keresztül ismertem – közölte a 44 éves vásárhelyi filmrendező, [namelink name="Varga Árpád Zsolt"], aki elmondta: 8 éve fogalmazódott meg az ötlet, amikor [namelink name="Czurkó Szilárd"] mesélte, az ismert mindszenti lótenyésztő, erdész milyen lakást alakított ki magának a padláson, ahonnan eteti a négylábúakat.

Elkezdett forgatni, több beszélgetést készített Feri bácsival, aztán 2011-ben megakadt a munka: vágóképeket kellett készíteni, megfelelő zenét kerestek munkatársaival, ez elég lassan haladt. 2013. augusztus 20-án, 91 évesen, elhunyt Máriás Ferenc. Szeptember elején aztán megkezdődhettek a film utómunkálatai, december 11-én mutatták be Vásárhelyen, 21-én és februárban Feri bácsi szülőhelyén, Mindszenten – mindig telt ház előtt. A felvett 6 óra interjúanyagból 89 perces változatot vágott, mellyel nevezett fesztiválokra, ekkor még különösebb eredmény nélkül, de a szakma felfigyelt az alkotásra.

Varga Árpád Zsolt. Fotó: DM

Varga Árpád Zsolt. Fotó: DM
– Szombathelyen, a Savaria Filmszemlén az egyik zsűritag, [namelink name="Erdélyi János"], a Hír TV Vetítő című műsorának szerkesztője felajánlotta, hogy egy 52 perces verziót szívesen megvásárolna a csatorna. Egy hónapom volt rá, hogy megcsináljam, és már azzal jelentkeztem a Göcsej Filmszemlére, melyre közel 100 filmet neveztek, és abból 50 került a versenyprogramba, utóbbiak közül legalább 20-at láttam, mindegyik nagyszerű volt.

Varga Árpád Zsolt rutinos rendezőnek számít, 29 éve foglalkozik filmekkel: dolgozott az MTV-ben, kétszer – 2009-ben 10 napot, 2011-ben 10 hetet – független filmesként forgatott Hollywoodban, ahova először [namelink name="Czene Ferenc"] segítségével jutott ki. Róla is elkezdett készíteni egy életrajzi ihletésű dokumentumfilmet. A Máriás Ferencről szóló, Életem című alkotás a X. Göcsej Filmszemle fődíját kapta a zsűritől. Volt egy másik Csongrád megyei díjazott, dokumentumfilm kategóriában a szegedi [namelink name="Dávid Zsuzsanna"] harmadik lett.

– Nem számítottam ilyen rangos elismerésre, bár azt sejtettem, jól fogadják majd a filmet. Ráadásul a díjkiosztón sorban adták át a négy kategória elismeréseit, a filmem címe még nem hangzott el, és már csak egy díj árválkodott az asztalon. Ekkor mondták, a fődíjat az Életem című mozi érdemelte ki. Nagyon megörültem!

Az alkotást július 13-án mutatja be a Hír TV a Vetítőben, azt követő szerdán délután és szombaton este ismétlik meg.

Címkék#film

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!