Helyi vállalkozó végezte el a munkát, de összefogásra hívja a vásárhelyieket

Hódmezővásárhely - Kiderült, a vásárhelyi Kutasi úti temetőknél a Vámház utca felőli új kerítést Détár Zoltán helyi gazdálkodó építette. De ezzel még nem elégedett meg, szeretné, ha városi összefogással még a tavasszal teljesen befejeznék a munkát, védetté téve az őzek és nyulak pusztításaitól a sírkerteket.

Imre Péter

– Az egykori református temető, az Arany a múlt héten általam megépített új kerítéssel teljesen védetté vált az őzek, nyulak pusztításaival szemben – mondta [namelink name="Détár Zoltán"] vásárhelyi gazdálkodó.


Hat-hét éve, a Susáni Református Egyházközség által korábban megépített kerítésrészekhez csatlakozva, az Arany utca felől már felhúzott egy 100 méteres szakaszt. Sajnos ott a drótot már több helyen átvágták, hogy az átrúgott labdákat visszavihessék. Legutóbb – ahogy arról szerdai számunkban fotóval beszámoltunk – a Vámház utcai részen 280 métert épített meg. Ezzel az Arany temetőnél a jogszabályi kötelezettségeknek eleget tettek. A múlt heti munka előtt az őzeket kiterelték a területről, négyen 2 nap alatt építették meg a szakaszt, az anyagköltség nem haladta meg a 100 ezer forintot. Speciális, vadak elleni dróthálót alkalmaztak.


– Mint vásárhelyi polgár és mint a Vitézi Rend Bács-Kiskun és Csongrád megyei hadnagya szeretném felhívni a figyelmet a közösségben való felelősségvállalásra, vagyis a pártoktól és pártpolitikától mentes közös felelősségre – mondta Détár Zoltán, aki azt javasolja, hogy a temetőkhöz kötődő vállalkozások fogjanak össze. Támogassák, hogy a sírkertek ne váljanak vadasparkká, megmaradhassanak kegyeleti helynek. Ha a virágok, koszorúk biztonságban lennének, újra többen látogatnának ki, és vennének friss, élő virágot, amit egyre kevesebben kockáztatnak. Ehhez csatlakozhatnának az önkormányzat anyagi támogatásában részesülő civil szervezetek is – mondta a gazdálkodó. – Nem feltétlenül pénzre gondolok. Vegyenek 50–100 méter drótot, szükség lenne 80 oszlopra, és munkát is felajánlhatnak.

Détár Zoltán azt javasolja, hogy a temetőkhöz kötődő vállalkozások fogjanak össze. Fotó: Imre Péter

Détár Zoltán azt javasolja, hogy a temetőkhöz kötődő vállalkozások fogjanak össze. Fotó: Imre Péter

Szerinte május 1. például alkalmas időpont lenne a kerítésépítésre. Az őzeket a Vámház utca felől még a kora reggeli órákban kiterelnék, és az elkezdett munka jelentős részét még aznap, vagy az ünnep utáni hétvégén elvégezhetnék. 4 ember 1 óra alatt 50 méternyi kerítést építhet meg. Détár jó példával igyekszik ösztönözni a megszólítottakat. 


– Márki-Zay Péter polgármester az őzek kitereléséért, a pusztítás megszüntetéséért jutalmat ajánlott fel. A teljes kerítésépítés költségét 3 millió forintra becsülték, a jutalom 10 százalék, vagyis 300 ezer lenne. Mivel 20 százalékát oldottam meg a problémának, a 300 ezer forintból nekem 60 ezer járna. Ezt nem tartanám meg, hanem ugyanennyit mellé tennék munkában és anyagban – vázolta a javaslatát. Aki szeretne csatlakozni a kezdeményezéshez Détár Zoltántól, a 30/975-8168-as számon kaphat további információt.

Címkék#temető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!