Kis János kedvenc helye a Hold

Mindszent - 1990-ben Kis János azért vonatozott el Finnországba, hogy megnézhesse a teljes napfogyatkozást, erre idehaza 1999-ig várnia kellett. A mindszenti férfi szenvedélye általános iskolás kora óta a csillagászat, távcsöveit is maga készíti. 200-szoros nagyításnál már nemcsak a Holdat, de a Jupitert is lehet látni, a négy holdjával együtt.

Korom András

A mindszenti Kis János (55) már kisgyerekkorában sokszor elgyönyörködött a csillagos ég látványában, de komolyabban általános iskolás földrajztanára hatására kezdett foglalkozni vele. Ő hívta fel a figyelmét az Ég és föld című folyóiratra, amelyben amatőröknek adott tanácsokat Kulin György csillagász.

– Már ötödikes-hatodikos koromban jelentkeztem nála, ám első saját távcsövemet csak ipari tanuló koromban építettem. A Magyar Optikai Művektől akkoriban fillérekért lehetett selejtes lencséket venni, s ezeket szereltem egy műanyag cső két végébe, s máris megvolt az első teleszkópom. Ezzel pompásan lehetett látni a Hold krátereit, hegyeit – árulta el Kis János, hogyan kezdett bele életre szóló hobbijába.

Kis János tetőtéri teleszkópja jelenleg átalakítás alatt áll. Most kisebbekkel tekint az égre. Fotó: Frank Yvette

Kis János tetőtéri teleszkópja jelenleg átalakítás alatt áll. Most kisebbekkel tekint az égre. Fotó: Frank Yvette
Persze a szakirodalomból tudta, hogyan lehet úgy variálni a lencsékkel, hogy azok valóban éles képet adjanak, hogyan lehet fokozni nagyításukat. Azt is megtapasztalta: bizony számolni is tudnia kell annak, aki távcsőépítésre adja a fejét.

A Hold a leglátványosabb

Az amatőr égboltkutató szerint a leglátványosabb égitest a Hold, amely már egy egyszerű távcsővel is kiválóan megfigyelhető. De igencsak látványos a Jupiter és a Szaturnusz is. Bár az interneten számos csillag, égi jelenség képe fellelhető, a csillagász szerint ez nem pótolja a személyes felfedezés különleges élményét.

– 200-szoros nagyítás fölé nem érdemes menni, ezzel már nemcsak a Holdat, de a Jupitert négy holdjával és a többi bolygót is jól lehet látni. A műholdak számomra nem érdekesek, azok szabad szemmel is könnyen felfedezh etők. Arról lehet megismerni az emberkéz alkotta űreszközöket, hogy rendkívül gyorsan mozognak, de nem villog a fényük, mint a repülőknek.

Az amatőr csillagász tükrös távcsövet is épített már, a tükröt maga csiszolta. Háza tetőtéri teraszán kialakított obszervatóriumában sok érdekes dolgot látott már, megfigyelte az Androméda-ködöt, különböző csillagcsoportosulásokat és göbhalmazokat.

– Tíznél több kisebb és három nagyobb távcsövet építettem eddig. Az 1990-es napfogyatkozás miatt pedig Finnországig utaztam, ahová magammal vittem a saját távcsövemet.

Kis János számára a legnagyobb élményt az jelenti, hogy felfedezi az égbolton mindazt, amit újságokban, szakfolyóiratokban olvasott, illetve az, hogy tudását csillagász szakkör keretében adta át a mindszenti gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!