Mártély megihlette a festőket: hagyományos és modern felfogásban is készültek alkotások

Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor, amelyen két hét alatt mintegy száz hivatásos és amatőr művész vett részt. A holtág partján készült alkotások legjavát jövő év elején a vásárhelyi Alföldi Galériában állítják ki.

Munkatársunktól

A kedd esti zárókiállítással ért véget az idei Mártélyi Kép­ző­művészeti Alkotótábor. A holtág partján a terveknek megfelelően a közel két hét alatt mintegy száz alkotó töltött hosszabb-rövidebb időt al­­kotással. Hétfő este válogatták ki az ott született képek közül a legjobbakat, amelyek januárban a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában látható be­­számoló kiállításon idézik majd meg a mártélyi nyár hangulatát.


A zsűrizésben részt vett ifjabb Holler László festőművész, egyetemi adjunktus, Mucsi Zoltán festőművész, a tábor vezetője, Szabó Tamás Munkácsy-díjas szobrászművész, az MMA tagja mellett Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze.

Mártély megihlette a festőket: hagyományos és modern felfogásban is készültek alkotások. Fotó: Arany-Tóth Attila - GALÉRIA

A válogatás során szem előtt tartották, hogy olyan művek ke­rüljenek a jövő évi kiállításba, amelyek egymást erősítik majd a kiállítótérben – mondta el Képiró Ágnes. Hozzátette, céljuk volt, hogy minél jobban be tudják mutatni a mártélyi természeti környezet, a falu és a holtág hangulatát is. Az alkotók között vannak képzett rajztanárok és mű­­vészek, de amatőr festők is, akik korrigáló tanárok irányításával igyekeznek évről évre színvonalasabb műveket készíteni.


A táborban a tizenévesektől az egyetemistákon át a felnőtte­kig minden korosztály képviseltette magát, és Mucsi Zoltán táborvezető örömét fejezte ki, hogy a hagyományos tájábrázolás mellett a legmodernebb festészeti felfogások is megjelentek az alkotásokon. A tábor festőit se­­gíti a gyönyörű táj, a tanyák, a faluban a táborozókkal nagyon barátságos helyiek, s itt a levegőt is harapni lehet, miközben a fények és árnyékok csak úgy csat­­tognak – állapította meg Mucsi Zoltán.

Mártély megihlette a festőket: hagyományos és modern felfogásban is készültek alkotások. Fotó: Arany-Tóth Attila - GALÉRIA

A táborban készült alkotások egy része látható lesz a kedden délután öt órakor a mártélyi faluházban megnyíló kiállításon, télen azonban a vásárhelyi kiállítóteremben a zsűri által kiválasztott anyagot állítják majd ki.


 

Címkék#festészet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!