Meg kell fizetni a gazdák kárát, amit a védett varjak okoznak - erről már törvény rendelkezik

Januárban bekerült a természetvédelmi törvénybe egy új passzus, ami a védett állatok által okozott károk megtérítéséről rendelkezik. Ez jó hír a székkutasi gazdáknak is, akik a vetési varjakkal "küzdenek".

Kovács Erika

2019. január 11-én módosította a kormány az 1996-ban elfogadott, természetvédelemről szóló törvényt. Akkor került bele egy új passzus, ami miatt Lázár Já­­nos országgyűlési képviselő járt el az agrárminiszternél, miután a székkutasi gazdálkodók megkeresték panaszukkal. Mint la­punkban többször megírtuk, a székkutasi gazdáknak tetemes kárt okoznak a vetési varjak. Az olykor több ezres tömegben érkező varjak ellepik a napraforgó- és a kukoricatáblákat, megeszik a termés egy részét. A védettséget élvező madarakat gyéríteni nem, csak riasztani lehet. A székku­ta­si gazdák tavaly soron kívül megkapták a riasztási engedélyt. Kipróbáltak mindent, a fényben megcsillanó CD-től, a magasra helyezett ma­dárijesztőig. Mások kipufogó nél­­küli motorral köröznek a táblájuk körül. Az állandó riasztás hatásos, de a gazdáknak volna más dolguk is.


– A törvénymódosítás sza­bá­lyozza a védett állatok által okozott károk megtérítését. Ed­­dig nem volt rendelkezés ar­­ra vonatkozóan, hogy ki vi­­seli a kárt – mondta Szél István, Székkutas polgármestere, a Nemzeti Agrárgazdasá­­gi Kamara (NAK) Csongrád megyei elnöke.

Kakasszéken lakmározik a napraforgótáblán egy csapat varjú.

Fotó: Kovács Erika

– A közérdekre való tekintettel az állam korlátozza a védett madarakkal kapcsolatban a gazdák lehetőségeit, ezért a törvény szerint az elszenvedett kárt a természetvédelmi hatóságnak kell megfizetnie. A törvénymódosítás óta még nem volt precedens, hogyan történik az eljárás. Értesüléseim szerint Makó-Bogárzó térségében fogott össze egy tucatnyi gazda, akik ügyvéd segítségével az Agrárminisztériumhoz, a természetvédelmi hatósághoz. Várjuk, mi lesz a fejlemény. Valami elindult, és ez bizakodásra ad okot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!