Mégsem lopták el a batidai harangot

Hódmezővásárhely-Batida - Futótűzként terjedt el Batidán, majd Vásárhelyen, hogy ellopták a Batida mellett álló, közadakozásból épített haranglábból a harangot. Ezt korábban csak jeles eseményekkor, egy hete azonban mindennap megkongatják, hogy megbizonyosodjanak róla: megvan-e még.

Korom András

Majdnem sírva panaszolta egyik ismerősének az évek óta Vásárhelyen lakó [namelink name="Rácz József"] nyugalmazott batidai tanító, hogy úgy hallotta, ellopták a 2000-ben, Batida alapításának 50. évfordulója és a millennium alkalmából emelt haranglábból a harangot. Azt, amely a jeles falusi ünnepek alkalmával mindig megkondult. A haranglábnál tartottak már esküvői fotózást, keresztelőt, s míg be nem zárták az általános iskolát, a ballagó nyolcadikosok is elzarándokoltak ide. A lopás híre villámgyorsan elterjedt a kistelepülésen, majd Vásárhelyen is, főleg, hogy a harangláb nyitott részének mennyezetéről valóban fityeg egy vastag, elvágott kötéldarab.

Rácz József és Kis Andrásné a helyszínen. A szerző felvétele

Rácz József a helyszínen. A szerző felvétele
Rácz Józseffel autóba szálltunk, hogy megnézzük, mi is a valóság.

– Annak idején még olvasóköri elnökként én javasoltam, ha már templomunk nincs, harangunk legalább legyen. Az azóta elhunyt Pusztai Sándor 100 ezer forintos adományából Návay Sándor szobrászművész öntötte, míg a templomtornyot formázó haranglábat adományokból emeltük – mondta, majd a helyszínen szomorúan nézte a mennyezeti kötéldarabot.

– Még a rendőrség is itt volt a minap – mondta a harangláb melletti parkot gondozó Kis Andrásné – ők is a lopás hírére jöttek. Majd gyorsan el is mentek, a harang ugyanis megvan – tette hozzá, fogta a haranglábhoz rögzített kötéldarabot, és meghúzta. A harang pedig a torony zárt felső részéből egyszerre csak megszólalt. Igaz, olyan halkan, hogy csak a közelben lehetett hallani. Kisné hozzátette: a rémhír elterjedése óta naponta meghúzza a kötelet, hogy megbizonyosodjék: minden rendben, a harang a helyén van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!