Megteszik, amit az ÁSZ kér

Voltak hiányosságok 2011 és 2014 között a vásárhelyi-makói kórházban, de a betegeket mindvégig pontosan ellátták - reagál a szerdai lapunkban ismertetett állami számvevőszéki jelentésre Kallai Árpád főigazgató.

Bakos András

Megsértette a közbeszerzési szabályokat, sokkal tartozott szállítóinak, adósságát mégsem kezelte önkormányzati biztos. Többek között ezeket állapította meg az Állami Számvevőszék a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely–Makó nevű intézményről, amelynek 2011 és 2014 közötti működését vizsgálta (2016. június 8.: Kokit kapott a kórház).


A jelentésre [namelink name="Kallai Árpád"], az intézmény főigazgatója úgy reagált, hogy a vizsgált időszakban kétszer is átszervezték az intézmény életét. 2012-ben az önkormányzat helyett az állam lett a vásárhelyi kórház fenntartója, 2013-ban meg összeolvadt a makói kórházzal. A kifogásolt hiányosságok nagy része ebből ered. Ám, mint Kallai kiemeli, a betegeket eközben is szakszerűen, biztonsággal ellátták.

Mi több, az új intézmény országosan egyedülálló népegészségügyi programot indított útjára, betegségeket megelőző szűrővizsgálatokkal. Több milliárd forint értékben fejlesztették a vásárhelyi és a makói kórházat, a kakasszéki intézetet, a beruházások egy része még most is tart.


2012 februárja és áprilisa között azért nem nevezett ki önkormányzati biztost az adósság kezelésére a vásárhelyi közgyűlés, mert közel volt május elseje, amikortól az állam lett az új gazda: az átadás-átvétel már javában zajlott.


„A közbeszerzési rendszert érintő kifogás a központosított közbeszerzési rendszerre történő átállásunk során keletkezett: a működőképesség fenntartása érdekében fennálló szerződéseinket a központi, vagy saját közbeszerzési eljárásaink lefolytatásáig változatlan díjakkal hosszabbítottuk meg" – fogalmaz Kallai Árpád.


A főigazgató is fontosnak tartja az ellenőrzést, mert csak így derülnek ki a hibák. Ezért már az ÁSZ-ellenőrzés közben elkezdték kijavítani, amit lehetett. Amit eddig nem sikerült megoldani, azt pótolják, az ÁSZ által megadott határidőre elkészítik az erről szóló intézkedési tervet.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!