Menő lesz a menza: salátabár is lesz a vásárhelyi Varga Tamás iskola ebédlőjében

Hódmezővásárhely - Menő menza elnevezésű programot indítottak Hódmezővásárhelyen, a Varga Tamás Általános Iskolában. Megújul az ebédlő, hetente lesz salátabár. Új ivókutakkal népszerűsítik a vízfogyasztást. A cél, hogy az egészséges táplálkozás beépüljön a gyerekek mindennapjaiba.

Kovács Erika

– Iskolánkban is több gyermek küzd súlyproblémákkal. Nemcsak rájuk figyelünk jobban oda, hanem megelőzési céllal valamennyi diákunkra. A családjukat is bevonjuk az egészséges étkezést népszerűsítő, 14 hónapig tartó Menő menza nevű programunkba – mondta Farkas Zsuzsanna, az iskola igazgatója.


Megkérdeztük az iskola diákjait, hogy szerintük mitől lesz menő a menza. Három 4. b-s tanulóval beszélgettünk.

– Hallottunk már a programról, nagyon jó lesz – mondta Ollé Sarolta.


– Szerintem attól menő egy menza, ha nem szakadt az asztalterítő, nincsenek letöredezve a kancsó kiöntői, ha szép az ebédlő – sorolta Tóth Kinga Petra.


– Én azt szeretném, ha nem lenne hideg az étel, mire az ebédlőbe jövünk. Az elsősöknek még forró, nekünk, negyedikeseknek csak alig meleg – vette át a szót Szűcs Márton. Mindhárom kisdiák várja a megújuló ebédlőt, és örülnek a salátabárnak, merthogy az is lesz jövőre az iskolájukban.


Az intézmény 20 millió forintot nyert a Menő menza program megvalósítására. Lehetőségük nyílt egy dietetikus foglalkoztatására, aki heti 2×2 órában lesz az iskolában. Rajta kívül a védőnő, egy civil szervezet és a pedagógusok is kiemelt szerepet kapnak a program megvalósításában.

Ebédelnek a harmadikosok. Az ebédlő tavaszra megújul.  Fotó: Kovács Erika

Ebédelnek a harmadikosok. Az ebédlő tavaszra megújul. Fotó: Kovács Erika

– A gyerekek eddig is sokat hallottak az egészséges táplálkozásról, egészséges életmódról – folytatta az igazgatónő.


– A következő 14 hónapban azt szeretnénk, ha ez beépülne a mindennapjaikba, és természetessé válna. Hallhatnak majd ismeretterjesztő előadásokat, de számos programot is szervezünk. Ételekre zoomolunk, lesz sportnap, élményprogramok. Szervezünk bakancs- és vízitúrát, életmódtábort, vízfogyasztást népszerűsítő hetet, és még receptcsereberét is a szülőknek – tette hozzá.


A pályázati forrás lehetővé teszi, hogy felújítsák az ebédlőt.


– Színes lesz az ebédlőnk, olyan hely, ahová öröm belépni. Új bútorokkal rendezzük be, az evőeszközöket is lecseréljük. A tankerület is felfigyelt a programunkra. Kicserélik az ebédlő ablakait, amit jelenleg nem lehet kinyitni. Hetente egyszer salátabárunk is lesz. A városi napközis konyha vezetői is kíváncsiak, hogy ez hogyan válik be, a gyümölcsök és zöldségfélék közül melyek azok, amelyeket leginkább kedvelnek majd a gyerekek. Új ivókutakat is beszereztünk, kintre és bentre is, amelyek rozsdamentesek és vandálbiztosak. A tapasztalat azt mutatja, hogy főleg a nagyobbak nem isznak elég vizet. Szeretnénk ezen is változtatni – mondta az igazgató.

Címkék#menza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!