Millenniumi tölgy a hódmezővásárhelyi Kossuth téren

Hódmezővásárhely - Pontosan nem lehet tudni, melyik Vásárhely legidősebb fája. Több mint tíz hatalmas fa is versenyben van e címért. A Kossuth téri millenniumi tölgy ültetésének időpontja ismert: 1896. május 9-e vagy 10-e.

Kormos Tamás

A Szegfű és a Bercsényi utcában, valamint a Szent István téren is állnak hasonló korú tölgyek, s a Kossuth tér japánakácai is elmúltak már egy évszázadosak.

A vásárhelyi önkormányzat a zöldterületek létesítéséről, használatáról, védelméről, fenntartásáról szóló rendeletét pár esztendeje azzal módosították, hogy felsorolták benne a város összes olyan védett fáját, amely közterületen található. Ilyenek például a Kossuth tér öreg fái, az Epreskert növényei, valamint a Bajcsy-Zsilinszky Endre utcai fasor.

A város fáinak kora csak becsült, pontos információi ezzel kapcsolatban a polgármesteri hivatalnak sincsenek. Az Ady Endre utcán álló fák szinte fiataloknak számítanak a maguk 50 körüli évükkel. A Kinizsi utcai gesztenyesor már idősebb, a növények korát 80 esztendősre saccolják.

A Kossuth tér japán akácai korosabbak, elmúltak 100 évesek. A ma már girbegurba törzsük néhol annyira elöregedett, hogy alá kellett támasztani, nehogy letörjenek. Ez a fafajta annyira elterebélyesedett, hogy lassan elnyomja a körülötte lévő más fákat. Ezért felmerült, hogy átültetik őket a hódtói zöldövezetbe. Ez az ötlet egyelőre csak terv.

Több olyan fa is szépen zöldell Vásárhelyen, amely elmúlt már 100 éves. Fotó: DM/DV

Több olyan fa is szépen zöldell Vásárhelyen, amely elmúlt már 100 éves. Fotó: DM/DV
A Szegfű utca egyik magánházának udvarán is áll egy tölgy, amely elmúlt 110 éves. Erről a fáról 2006 őszén azért írtunk, mert a tulajdonosok építeni akartak, s útban volt a fa, így ki akarták vágni. Szerencsére a matuzsálem megmenekült, s most ismét zöldbe borulhatott.

A város famatuzsálemei közül szinte csak egynek biztos a tényleges kora. Ez a Kossuth téren, a városháza előtt magasodó öreg tölgy. Az egykori csemete majdnem pontos ültetésének megvan a dátuma is: 1896. május 9-e vagy 10-e.

Ez azért biztos, mert még az egykori lapok is beszámoltak arról, hogy a honfoglalás ezeréves évfordulójának tiszteletére egy kis tölgyet ültettek el Vásárhely központjában. A faültetés része volt a kétnapos millenniumi ünnepségsorozatnak, amely istentiszteletből, ünnepi közgyűlésből és lovas felvonulásból állt.

Makón 200, Szentesen 78 éves tölgy

Makón 71 védett fát tartanak nyilván – tudtuk meg Ádok Jánosnétól, a város főkertészétől. Közülük a Megyeház utcai játszótéren álló 200 éves tölgy (képünkön) a legnevezetesebb: tábla is hirdeti, hogy ez volt Juhász Gyula kedvenc fája, lombjának árnyékában szívesen pihent a költő. Védetté nyilvánították Szentesen a Hősök erdejét, amelyet 1930-ban telepítettek a csongrádi úti egykori huszárlaktanya közelében. Az első világháborúban elesett katonák emlékére tölgyfákat ültettek. Ugyancsak védett a Petőfi Sándor Általános Iskola előtt az a tölgyfa, amelyet Lőrincz Márton, az 1936-os berlini olimpián birkózásban aranyérmet nyert sportoló ajánlott fel a szentesieknek, mert az erdélyi szülőfalujában nem volt lehetősége elültetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!