Négy társasház épül egyszerre Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Négy társasház jelenleg is épül, kettő tervei pedig már elkészültek Vásárhelyen. Pénzügyi válság ide vagy oda, társasház-építési boom van a városban, igaz, a potenciális vevőket leginkább a szocpol hó végi megszűnése mozgatta meg.

Korom András

Utoljára a 70-es, 80-as évek panellakás-építési lázában épült egyszerre annyi lakás, mint most Vásárhelyen, magáncégek kivitelezésében. A Kinizsi és a Teleki utca sarkán alig készült el az egyikkel, máris másik építésébe kezdett a Job & Job Kft. a Kinizsi utcában.

– Amikor megvettük a telket, még nem volt válság. Bízunk abban, hogy hamarosan ismét fellendül a piac, ráadásul a lakások és üzletek egy részére már vevőket is találtunk. A társasházat tehát mindenképpen fel kell építenünk – indokolta Gálfi Zoltán, a cég tulajdonosa, a válság ellenére miért kezdtek neki az építésnek. Itt még csak az előkészítésnél tartanak, de néhány épülettel arrébb már az emelete is elkészült az Elitház Kft. társasházának.

– Aki belefog egy ilyen építkezésbe, annak nincs más választása, mint hogy be is fejezi. Mi tavaly nyáron kezdtünk hozzá, az év végére szeretnénk átadni a társasházat. És reménykedünk, hogy találunk vevőket – árulta el Bíró Zsolt. A cég tulajdonosa és ügyvezetője szerint aki még nem kezdett hozzá az építkezéshez, az már valószínűleg nem is fog. Mivel a hónap végén megszűnik a gyermekek után járó szociálpolitikai támogatás és az államilag támogatott lakáshitel is, így egyre nehezebb lesz vevőt találni.

A Nagy Sándor utca sarki épülő társasház vevőit a szocpol megszűnése mozgatta meg. Fotó: Tésik Attila

A Nagy Sándor utca sarki épülő társasház vevőit a szocpol megszűnése mozgatta meg.
Fotó: Tésik Attila

– Amikor nekikezdtünk a munkának, még híre-hamva sem volt a világválságnak, pláne a mostani megszorításoknak – mondta Árva Zoltán. A Nagy Sándor utcán társasházat építő LV Kft. tulajdonosa hozzátette: náluk sokan jelentkeztek vevőként azután, hogy kiderült, július elsejétől megszűnik a szocpol.

Óvatos viszont a Bodrogi Bau Kft. Bodrogi Ferenc cégtulajdonos lapunknak elmondta, addig bele sem kezdenek a Kertvárosba tervezett társasház építésébe, míg megfelelő számú jelentkezőjük nincs a lakásokra. Hogy ez hány vevőt jelent, azt nem árulta el.

Drágulás jön. Az ingatlanfejlesztők számításai szerint az áfaemelés és a támogatások megvonása összességében akár 15 százalékkal is megemelheti az új lakások négyzetméterárát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!