Nem örülnének a diákok a nyomkövető SMS-nek

Hódmezővásárhely - Nem örülnének a vásárhelyi diákok, ha az iskolából SMS-t küldenének szüleiknek, hogy mikor érkeztek meg, és mikor távoztak az intézményből. Az egyik diák szerint a nyomon követés sértené a személyiségi jogait, Lázár János polgármester viszont úgy véli, az új rendszer erősítené a szülő és az iskola kapcsolatát.

Munkatársunktól

A szülő és az iskola kapcsolatát erősítené, ha az oktatási intézményekben bevezetnék az SMS-küldést – hangzott el a legutóbbi közgyűlésen Vásárhelyen. Mindezt [namelink name="Lázár János"] polgármester vetette fel a képviselőknek, mondván: üzenetet kaphatna az édesapa vagy az édesanya arról, hogy csemetéje megérkezett a suliba, illetve elment az intézményből. A városvezető szorgalmazta, vizsgálják meg a rendszer kiépítésének lehetőségét.

Kíváncsiak voltunk, hogy az érintettek, a diákok mit szólnának a nyomkövető rendszerhez. – Szerintem ez sértené a személyiségi jogaimat – fogalmazott határozottan Ercsey Tamás, aki hallott már az SMS-rendszerről. A gimnazista fiatalember nem szeretné, ha jelentéseket küldenének róla. Azt sem venné szívesen, ha az érkezés-indulás mellett a jegyeit is megüzenné a suli.

Hasonló üzenetet kaphatnak csemetéikről a vásárhelyi szülők. Fotó: Tésik Attila

Hasonló üzenetet kaphatnak csemetéikről a vásárhelyi szülők.
Fotó: Tésik Attila

– Jobban szeretném, ha továbbra is tőlem hallana édesanyám az osztályzataimról, nem üzenetben közölnék vele. Szeretem kivárni az alkalmas pillanatokat – állapította meg mosolyogva a gimnazista fiú.
– Nem szeretnénk, hogy nyomon kövessenek! – tiltakozott hevesen, kórusban három szakközépiskolás lány az Andrássy úton. Árva Edina elmondta: előbb vagy utóbb úgyis kiderül, ha valaki az iskola mellé jár. Felesleges naponta értesíteni minden lépésről a szülőket. A jegyeket sem lehet sokáig titkolni – állapította meg. Két osztálytársa egyetértően bólogatott. A lányok véleménye megegyezett abban is, hogy szerencsésebb, ha a diák maga közli a szülővel a jegyeit, legyen az jó vagy rossz.

Ezen a véleményen volt a nyolcadik osztályos Agócs Petra is. Bár sietve hozzátette, neki nem lenne mit titkolnia, mert jó tanuló. Az érkezésről és távozásról küldendő SMS-ötletet viszont nem díjazta. – Nem az érkezéssel lenne a gond, mert mindig időben eljutok a suliba. A távozás időpontja kellemetlenebb. Előfordul ugyanis, hogy iskola után még focizunk egy kicsit a haverokkal – árulta el a diáklány.

Vizsgálják az sms-bevezetést

Azt még nem tudni, hogy mikortól, mennyiért és valójában hogyan működne az üzenetküldő rendszer. Göbl Vilmos, az önkormányzat sajtómunkatársa érdeklődésünkre elmondta: egyelőre csak felmérik a rendszer bevezetésének lehetőségét. Megvizsgálják a jogszabályi vonatkozásokat és persze a költségeket. A szülői munkaközösségekkel is szeretnének egyeztetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!