Nyelvkönyvek emelik a csomag árát Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A legdrágább tankönyvcsomag a hetedikeseké, 16 ezer 600 forint, a legolcsóbb a másodikos csomag, ami 9 ezer 800 forintba kerül.

Török Anita

A vásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában az Apáczai Kiadó könyveit használják, mintegy 190 diák ingyen jut a kiadványokhoz.

- Ilyen sok tankönyv láttán már nem annyira várom a sulit – jegyezte meg a vásárhelyi Tamasik Vanessza. A hatodikos lánnyal a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola tegnapi tankönyvosztásán találkoztunk. Édesanyja, Fejes Katalin elmondta: 12 ezer 600 forintot fizettek a könyvekért. Tavaly is hasonló összeget hagytak a suliban. Elárulta: egyedül neveli lányát, ezért anyagilag nagy terhet ró számára az iskolakezdés, amely összesen, tanszerekkel együtt mintegy 30 ezer forintba kerül Katalinnak.

A Kertvárosi iskolába tegnap reggel 8 órától délután 5 óráig folyamatosan érkeztek a szülők, a diákok a könyvekért. Ma pedig folytatódik a könyvosztás.

Tankönyvkölcsönzés a könyvtárban. Juhász Mária tanárnő segít pakolni Sipos Alexandrának és Sipos Viviennek. Fotó: Tésik Attila

Tankönyvkölcsönzés a könyvtárban. Juhász Mária tanárnő segít pakolni
Sipos Alexandrának és Sipos Viviennek. Fotó: Tésik Attila

Már az első napon letudta a vásárlást López-Müller Szilvia, aki két gyermekének vásárolta meg a könyveket.

– Az ötödikes Jennifer lányomnak valamivel több mint 12 ezer forintba, az elsős Luis Enrique fiamnak pedig 11 ezer forintba került a tankönyv
– sorolta az édesanya. Megtudtuk: már csak apróságok hiányoznak a tanévkezdéshez. A két gyerek beiskolázására 50 ezer forintot költött Szilvia.

Csekken fizettek

Míg a Kertvárosi iskolában készpénzért vehették át a tankönyveket, addig Vásárhely 7 önkormányzati általános és középiskolájában csekken kellett befizetni az árat. A névre szóló postai utalványt még a tanévzárón megkapták a diákok. Az idén vezették be a csekkes módszert azért, mert az összes suli egy tankönyvforgalmazótól, elektronikus úton szerzi be a kiadványokat – tudtuk meg Báthoryné Licska Anikótól, a polgármesteri hivatal oktatási csoportjának vezetőjétől.

Persze a Kertvárosi iskolában sem kell mindenkinek fizetnie a tankönyvekért. A suli 450 tanulója közül mintegy 190-nek ingyen jár a könyv. Mint máshol, itt is a gyermekenkénti 10 ezer forintos normatívából szerzik be a térítésmentes kiadványokat, amelyek egy része véglegesen a gyerekeknél marad. A többit a könyvtárból kölcsönözik – tudtuk meg Karaszné Varga Magdolna tankönyvfelelőstől. Elmondta: az idén a tavalyihoz képest csupán egy-két forinttal drágábbak a tankönyvek. A legtöbbet, 16 ezer 600 forintot a hetedikes csomagért kell fizetni, a legolcsóbb a másodikos, ami 9 ezer 800 forintba kerül. A csomag árát főként a nyelvkönyvek emelik meg, az angol könyvekért mintegy 3 ezer forintot kell fizetni. A Kertvárosi suli 90 százalékban az Apáczai Kiadó könyveit használja.

Első osztályosok a megyében

A 2009/2010-es tanévben 408 elsős kezdi meg tanulmányait Hódmezővásárhely általános iskoláiban. Ebből 304 az önkormányzat által fenntartott iskolákban 104 pedig a két egyházi fenntartású és egy alapítványi intézményben. Egy iskolaként működik a csongrádi kistérség összes tagintézménye, így 227 elsős kezdi szeptemberben a tanévet. Ebből 173 csongrádi és bokrosi tagintézményekben, a többiek Csanyon, Felgyőn és Tömörkényen. Szentesen az önkormányzati iskolákban 148, a református Kiss Bálintban 63, míg a katolikus Szent Erzsébetben 52 elsős lesz. Makón a városi fenntartású általános iskolákban 206 elsős kezdi el a tanévet. A Szent István Egyházi Általános Iskolában 44, a Szikszay György Református Általános Iskolában 26, a Pápay Endre Iskolában pedig 6 elsős lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!