Orjaleves és disznópaprikás volt az ünnepi menü a vásárhelyi hajléktalanoknál

A vásárhelyi hajléktalanszállón idén is vágtak disznót, ebből a bentlakóknak tegnap orjalevest és paprikást főztek. Ezt mindig nagyon várják, igazi karácsonyi közösségi eseménynek számít. Az adományoknak köszönhetően ezután szinte minden napra jut ünnepi menü.

Imre Péter

– Még 15 perc kell a paprikásnak, és kész lesz, most került bele a paprika – közölte Micskó Zoltán, a vásárhelyi hajléktalanszálló egyik lakója, aki rendszeresen, minden hétvégén főz társainak. És a paprikásba tesz fehérpaprikát, fokhagymát és csilipaprikát is, ez zalai ízvilág, onnan hozta magával. Az orjalevessel azonban ottjártunkkor már végzett a szakácsnő, Halászné Ibolya. Hetven főre készült tegnap étel, a nappali melegedőben lévőket is beszámítva.

 

Az ebédet általában a hétköznapokon a Hód-Menza biztosítja, de a hétvégeken és az ünnepi időszakban adományokból, saját forrásból és fenntartói segítséggel élnek.

Korsós Sándor, a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató Hajléktalanokat Ellátó Egyesített Intézmény igazgatója arról számolt be: a vállalkozó, Maczelka Tibor szokásos adományából fő az étel. Idén 140 kilós sertést vágott, és a konyhakész alapanyagok kerültek a szálló konyhájára.

 

Orjaleves és disznópaprikás volt az ünnepi menü a vásárhelyi hajléktalanoknál - GALÉRIA. Fotó: Imre Péter


Ezenkívül a vadásztársaságok vadhúst ajánlottak fel, amiből több főzőverseny győztese, Bihácsi László készít majd pörköltet. A séf még egy kosárnyi felvágottal is kedveskedik a bentlakóknak. Hack Zoltánra és barátaira idén is számíthatnak, ők is vágnak egy disznót, a húst feldolgozva adják át, ez várhatóan a két ünnep között lesz.

 

– Ez egy olyan program, amit egész évben várunk, hozzátartozik az ünnephez. Mindig finom az étel – mondta Bánfi János, aki párjával, Dékány Józsefné Klárival jóízűen falatozott. János bácsi úgy került a hajléktalanszállóra, hogy nem tudta fizetni az albérletet, ahonnan kiköltöztették. Hasonlóképpen járt 3 esztendeje az unokáját, a most 13 éves Gabriellát egyedül nevelő Bernáth Istvánné Erzsébet. Szegeden vált hajléktalanná, mert adós maradt a lakbérrel. A megyeszékhelyen nem volt hely, így került a vásárhelyi hajléktalanszállóra, az unoka pedig nevelőszülőkhöz.

– Tartjuk a kapcsolatot, rendszeresen látogatom Gabriellát, most karácsony másnapján, 26-án is megyek hozzájuk, és az iskolai szünet végéig ott maradok. Ezek a látogatások, szép pillanatok tartják bennem a lelket – vallotta be Erzsike. Hozzátette: úgy tapasztalta, az étel mindig jó, családias, ünnepi a hangulat, és társai nevében is köszöni a támogatóknak, hogy főleg ilyenkor igazi finomságokat fogyaszthatnak. Furcsa és megható: az egyik szponzor a szállón élő társuk, Rácz József és párja. Rántott szeletes, burgonyapürés ebédet ajánlottak fel, ezzel vendégelik majd meg a többieket.

 

Száz kötet az iskolának


Karácsony közeledtével 100 kötetet adományozott Kenéz Heka Etelka költő a vásárhelyi Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskolának. Továbbá a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató lakóinak a karácsonyi ünnepi vacsorájához is hozzájárult, pénzzel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!