Ritka a hazai turista Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Elvétve akad olyan magyar turista, aki Vásárhelyt szemeli ki hosszabb pihenés céljából – a szállásadók tapasztalatai szerint a legtöbben üzleti ügyben, néhány napra jönnek a városba. Az árak az országos átlagnak megfelelőek.

Szögi Andrea

A klasszikus turista, aki pihenni, kikapcsolódni jön Vásárhelyre, olyan ritka, mint a fehér holló – ezt Kovács Gábor, a Kenguru panzió és hotel tulajdonosa és vezetője mondta el kérdésünkre. Aki náluk foglal szobát, általában üzleti tárgyalásra jön a városba, vagy egy-egy beruházás átadása miatt érkezik, esetleg egy sportesemény idejére száll meg.

Ugyanilyen tapasztalatokról számolt be Molnár Zsolt, a Fáma hotel recepciósa is. Alig akad olyan vendégük, aki pihenni jön Vásárhelyre, aki mégis így tesz, jellemzően nyáron érkezik, és 2-3 napig marad, esetleg családját látogatja meg. A legtöbben, akik náluk szobát vesznek ki, üzleti ügyeiket intézik, és csupán egy-két napot töltenek a városban.

A kempingben szép számmal akadnak külföldi vendégek, most is tucatnyi lakókocsi áll a fürdő szomszédságában, magyar vendégből jóval kevesebbet látni. Mint megtudtuk, vannak ugyan visszajáró családok, Gyöngyösről, a Dunántúlról és a fővárosból is jönnek minden évben, de nem jellemző, hogy magyar turisták töltenék meg a faházakat.

Gaudi István minden évben június elején jön Vásárhelyre, és négy napot tölt a kempingben. Fotó: Tésik Attila

Gaudi István minden évben június elején jön Vásárhelyre, és négy napot tölt a kempingben.
Fotó: Tésik Attila

Most épp Gaudi István az egyetlen, aki ezt a szálláslehetőséget választotta. A vásárhelyi születésű matematikus közel ötven esztendeje hagyta el a várost, Pesten él. De 2001 óta minden évben négy napot itt tölt, érettségi találkozóra érkezik. Ilyenkor aztán végigjárja azokat a helyszíneket, amelyekhez emlékei fűzik. Nem hagyja ki Mártélyt és a mindszenti halászcsárdát, a piaci túrós lepényt, és természetesen meglátogatja nagyszülei sírját. Azt mondja, nagyon szereti a fürdőt, mert jó a víz, és lehet úszni. Pesten annyian vannak a medencében, mint a heringek, itt viszont a kempingből akár éjjel is átsétálhat tempózni egy keveset, ha ahhoz támad kedve.

Árak és szolgáltatások

Az országos átlagnak megfelelő árakkal várják a turistákat a szállásadók Vásárhelyen. A panziókban és hotelekben körülbelül 4-6 ezer forint egy éjszaka személyenként – ellátás nélkül. A kemping faházaiban is hasonlók az árak, egy éjszaka két személynek 30-40 euróba, azaz 8-10 ezer forintba kerül.

Címkék#turizmus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!