Sok kistelepülés honlapja nem segít a turistáknak

Székkutas - Elsősorban saját használatra, és nem a külvilág – pláne nem az érdeklődő turisták – számára készül a megyebeli falvak honlapjainak zöme. Sok az információ, ritka a frissítés, a magyarul nem tudó pedig magára vessen.

Munkatársunktól

Így járnak a németek Székkutas honlapjával is. Pedig a faluban játszódik a náluk kötelező olvasmánynak számító Piroska története.

Arra voltunk kíváncsiak, vajon a kisebb települések honlapjain mennyire lehet hasznos információhoz jutni, illetve mennyire aktuálisak az ott látható, olvasható anyagok.

A www.szekkutas.hu kezdőlapján az idei gyermeknapi fotók után a legfrissebb hír egy meghívó, mely egy 2008. május 9-i, vásárhelyi konferenciára csalogatja olvasóját. A községbe, illetve a környékére látogatót ennél sokkal jobban érdekli, vajon mit is láthat majd itt.

A turisztika linkre kattintva a nevezetesebb látnivalókat fel is sorolják, így a templomokat, emlékművet, szobrokat, s mindegyiket röviden ismertetik. Ezt követően a község nemzetközi hírnevét is hozó német regény fő alakjáról, Piroskáról tudhatunk meg többet.

Hugo Hartung 1954-ben kutasi diákemlékei alapján írta meg az Ich denke oft an Piroschka, vagyis a Gyakran gondolok Piroskára című regényét. Az író szülőhazájában mind a mai napig népszerű a könyv, így nem csoda, hogy a hazánkba látogató németek keresik is az emlékeket: a kultúrházban lévő Hartung-emlékszobát, a Piroska-féle szélmalmot, s egyesek megpróbálják azt a váltót is átállítani, melyről a regényben is szó van. A honlap szépséghibája, hogy csak magyar nyelvű.

Sok német kedvenc regénye Hugo Hartung székkutasi ihletettségű Piroschkája. A község honlapján azonban se fotó, se német nyelvű tájékoztatás nincs az emlékhelyekről.

Sok német kedvenc regénye Hugo Hartung székkutasi ihletettségű Piroschkája.
A község honlapján azonban se fotó, se német nyelvű tájékoztatás nincs az emlékhelyekről.

A tőlünk jóval messzebb élők nagy része, ha Mártély nevét hallja, többnyire a holtág, a természetvédelmi terület és a tiszai strand juthat eszébe. Ezért a község honlapján erről részletesen szinte minden megtalálható. Igaz, csak magyarul, de a szálláshelyek fotói, elérhetősége, szolgáltatásai, árai szépen sorakoznak egymás után.

Mindszentről is sok mindent lehet kideríteni az interneten keresztül. A turistákat érdeklő vendéglátó- és szálláshelyek listája itt is pontos, részletes. A kirándulóhelyek esetében viszont egyetlenegy helybelit sem említ meg az oldal, hanem felajánlja a www.martely.hu oldalra, illetve a www.opusztaszer.hu lapra való klikkelést. A kezdőlap híreire is ráférne egy kis frissítés: a második önkormányzati hirdetményben olyan ingatlant bocsátanak árverésre, melynél a pályázat beadási határideje 2007. október 18-a.

Mártélyon ketten készítik

Mindig az aktuális hírektől függ, milyen gyorsan frissül meg oldalunk – halljuk Szél Erikától, aki másodmagával készíti Mártély hivatalos honlapját. Amennyiben megkapta a hírt, 24 órán belül már olvasható is az interneten. A község iránt érdeklődők kedvéért a szállás- és vendéglátóhelyeket, valamint rendezvényeket felsoroló linket is aktualizálják – leginkább a szezon indulása előtt, hogy a legfrissebb árakat, szolgáltatásokat találják a klikkelők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!