Titokzatos repedés a Görbe utcában

Hódmezővásárhely - Egyelőre nem lehet tudni, mitől repedezett meg a vásárhelyi Görbe utcában az egyik ház fala. A tulajdonos szerint az utcafront felől végzett földmunka lehet az ok, de statikus még nem nézte meg az épületet – amely nem vályogból, hanem téglából készült.

Korom András

A Görbe utca 38. számú házon körülbelül egy esztendeje jelentek meg az első vékony repedések. Ma már a kapu melletti falszakaszon olyan mélyek a cikcakkban futó rések, hogy abba egy felnőtt ujja is könnyedén belefér.

– 1976-ban teljesen téglából épült a kétszintes ház, mély alappal, soha semmi baja nem volt eddig, függetlenül attól, hogy csapadékos vagy száraz volt az időjárás – mondja a házban lakó [namelink name="Kakuszi Lilla"]. Az udvar felőli szobában rosszabb a helyzet, mint kinn: odabent mára jó négyzetméteren annyira elvált a vastag vakolat, hogy Lilla a kezével teljesen be tud nyúlni mögé. – Ezt a részt most eltakarjuk, de olyan kevés tartja, hogy hamarosan magától is le fog esni – mutatta.

Kakusziék úgy vélik, hogy a fal mozgása összefüggésben lehet azzal a földmunkával, amit az otthonuk előtt lévő járdán végeztek. Ide – végig az utcán – erősáramú földkábelt fektettek, majd egy új transzformátorházat építettek 2008 körül. Hogy pontosan mi is okozhatta a házfal fokozatos megrepedését, biztosan senki sem tudja.

Nem bűvésztrükk: Kakuszi Lilla (balra) teljes karja belefér a megrongálódott szobafalba. A szerző felvételei

Nem bűvésztrükk: Kakuszi Lilla (balra) teljes karja belefér a megrongálódott szobafalba.
A szerző felvételei

Kakuszi Lilla a legutóbbi susáni lakossági fórumon is kérte a polgármesteri hivatalt, hogy végezzen szemlét a házuknál, mert annak megcsúszhatott az alapja, s úgy vélte, akár össze is dőlhet. Akkor [namelink name="Ékes József"] csoportvezető azt válaszolta neki, hogy igazságügyi szakértőnek kell véleményt mondania, van-e összefüggés a kábelfektetés és a transzformátorépítés, valamint a ház állagának romlása között.

– Az önkormányzat felajánlotta, hogy megpróbál segíteni azzal, hogy megfogalmazzák az ügyintézéshez szükséges leveleket – tette hozzá Kakuszi Lilla. A család ügyvédet is fogadott, ám addig nem tudnak mit tenni, amíg biztosan ki nem derül, mi okozhatta a bajt. Szakértői vélemény nélkül pedig azt sem tudják, hogy megsérült-e a ház szerkezete. Az a bökkenő, hogy már kiszámolták: nincs pénzük szakértőt fizetni. Úgy tudják, csupán az egyik szomszédos épületen jelentkeztek hasonló bajok, ám az vályogból épült, s a tulajdonosa könnyedén betapasztotta az elnyílt részeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!