Torkoscsütörtök: érdemes volt asztalt foglalni Vásárhelyen

Abban a négy vásárhelyi étteremben, amely részt vett a torkoscsütörtök nevű akcióban, érdemes volt előre asztalt foglalni, mert másképp bajosan jutott hely a falatozni vágyónak. A Liget vendéglő tulajdonosa szerint ráfizetés lett volna neki az akció, így kimaradt belőle.

Kormos Tamás

Németh Tibor egymaga parancsolt a háromszemélyes tálnak. Fotó: Tésik AttilaAbban a négy vásárhelyi étteremben, amely részt vett a torkoscsütörtök nevű akcióban, érdemes volt előre asztalt foglalni, mert másképp bajosan jutott hely a falatozni vágyónak. A Bandula kisvendéglőben egy makói férfi háromszemélyes bőségtálat rendelt magának, egy másik pedig még a tányért is kitörölte kenyérhéjjal a pacalpörkölt után. A Liget vendéglő tulajdonosa szerint ráfizetés lett volna neki az akció, így kimaradt belőle.

A vásárhelyi Bandula kisvendéglőben tegnap délben majd' minden asztal foglalt volt, ugyanis a torkoscsütörtöknek köszönhetően az élelmesebbek már jóval korábban biztosítottak maguknak helyet. A városban négy étterem vett részt abban az országos akcióban, melynek során tegnap az ételeket és italokat fél áron kínálták.

– Most első alkalommal rendeztünk mi is torkoscsütörtököt. Több vendégünk is érdeklődött, vajon mi is benevezünk-e. Innen jött az ötlet, hogy megpróbáljuk – mondta Czékmán Ernő. Az üzletvezető szerint ez jó alkalom arra, hogy a hozzájuk betérők most azokat az ételeket is megkóstolják, amelyeket eddig esetleg az áruk miatt nem kértek. Ezen kívül így az éttermet, s a kínálatot is jobban megismerhetik.

A Bandula kisvendéglőben tegnap mindenki jó étvággyal evett – fél áron. Fotó: Tésik AttilaNeparáczki Ferenc nem csupán az akció miatt ebédelt itt tegnap. Tréfásan megjegyezte, hogy az üzlettulajdonossal egy súlycsoportban van, valamint itt nagyon jó készítik a pacalpörköltet. A torkoscsütörtökön is ezt rendelt magának.
– Az idén most először ettem pacalt, de megérte. Nincs jobb a magyar konyhánál, mondhat nekem bárki bármit. Még két adagot el is viszek, mert édesapámmal pálinkát főzünk, s utána jól fog esni a meleg étel – árulta el nevetve.
A pacal étlapi ára 1150 forint, de tegnap csak 575 forintot kellett érte fizetni. Az elvitt két adag viszont teljes árú volt, mert az akció csak a helyben fogyasztott ételekre, italokra vonatkozott.

Nem mindenkinek éri meg

Mindössze 70-80 százalékos haszonkulccsal dolgozom, így nem tehetem meg, hogy fél áron adjam az ételt és az italt – mondta. Számítása szerint a torkoscsütörtök neki azt jelentette volna, hogy még a beszerzési árat sem tudta volna visszakapni. Hozzátette: tavaly több mint három hónapon keresztül minden szerdán harmincszázalékos engedményt adott, de kevesen éltek vele. Úgy véli, Vásárhelyen sokan vannak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy étterembe járjanak, s a kedvezménnyel kínált ételeket sem tudják megfizetni.

Németh Tibor szereti a hasát, s leginkább a magyaros ízeket. A férfi Makóról kifejezetten a torkoscsütörtök miatt utazott át a vásárhelyi vendéglőbe, mert úgy tudta, hogy a városában egy étterem sem vett részt az akcióban. (Tévedett, mert Makón két étteremben is fél áron kínálták tegnap az ételt – a szerk.)
– Bónus Tornyost kértem, ami egy bőségtál. Amikor kihozták, kiderült, hogy háromszemélyes tálról van szó. De nem gond, megbirkózom vele – jelentette ki határozottan.
A fatál roskadozott az étkektől. A teljesség igénye nélkül: volt rajta rántott gomba, tintahal karika, lazacos pulykamell, roston sült heck, csirkecomb, ezen kívül gombás rizs, krokett és sült burgonya, illetve görögsaláta. A tornyosért Németh Tibornak most 2450 forintot kellett otthagynia, de máskor 4900 forintjába került volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!