Új helyszínen, a tájháznál kínálták a kézműves termékeket

- Számomra külön öröm, hogy itt, az Árpád utcai népművészeti tájháznál árulhatok, hiszen pár méterre innen születtem. Vásárhelyi vagyok, és most otthon érzem magam - mondta a Szentesről érkezett Udvarhelyi Gyula, aki ecetes, szárított és sós lében lévő gombakészítményekkel, bükki gyógynövényekkel, lekvárokkal érkezett a hagyományos Árkádos kézművespiacra.

Imre Péter

A különleges lekvárokat vadgyümölcsökből, például somból, áfonyából, erdei fekete szederből és homoktövisből készíti. Megtudtuk tőle, a gombák gyógynövényként is használhatók különböző bajokra, mint például a japán konyhában második legfontosabbnak számító téli fülőke. A kissé lanyha érdeklődésről a kereskedőmondást idézte, kicsit vigasztalva is magát: az időjárás, a piac, a kutya és az asszony kiszámíthatatlan.


– Levendulapárnát vettem, ajándékba viszem, alig tudtam választani a sok érdekes, hasznos termék közül – mondta Rostásné Molnár Krisztina, aki Kovácsné Felföldi Reginától vásárolt. Az árus azt mondta: azt dolgozzák fel, ami saját tanyájukon megterem, azt kínálják a vevőknek. – Most gyér az érdeklődés, de ezt a helyszínváltozás is okozhatja és indokolhatja. Már 5 éve működik az Árkádos piac, korábban a Károlyi-házban árultunk. A tájház autentikusabb helyszín, de a vevőknek, a kézműves termékeket keresőknek, kedvelőknek még ide kell szokniuk. Bízunk benne, szeptember második péntekén már többen leszünk – tette hozzá Regina.


Az Árkádos kézművespiacon kínáltak még szörpöket, túrós lepényt – erre volt kereslet, akadtak, akik csak ezért mentek el a tájházhoz –, füstölt árukat, mézet, natúr, vagyis természetes kozmetikumokat, házi sajtokat és szappanokat. Utóbbiak, mint mindig, népszerűek voltak. Volt, aki a festményeit árulta, viszont olyanok is, akik műanyag figurákkal, „kézműves termékekkel" jelentkeztek. Kilógtak a sorból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!