Új klub nyílt Vásárhelyen a fiataloknak

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen a mérleggyár egykori Bajcsy-Zsilinszky utcai épületében nemrégiben nyílt klubban csak addig vállalnak felelősséget a fiatalokért, amíg itt tartózkodnak. Voltak olyanok, akiket első alkalommal elkísértek a szüleik, hogy megnézzék, hová jött a gyerek.

Imre Péter

16,5 millió forintot nyert uniós pályázaton az önkormányzat a Hódmezővásárhelyi összefogás a drogprevencióért elnevezésű anyaggal, amelyet többek között szociális munkások valósítanak meg. Ennek keretében március 3-ától lakótelepi klubot hoztak létre a mérleggyár egykori, Bajcsy-Zsilinszky utcai épületében, ahol keddtől szombatig délután 5 órától este 9-ig várják a 14 és 25 év közötti fiatalokat.

A szervezők – Szalontai Árpád, Blaskovics Kristóf, Bánfi Éva és Láda Imre szociális munkás – remélik, minél több fiatalt becsábítanak az utcáról, és bandázás, drogozás, italozás helyett a kulturált szórakozást választják. Ezenkívül minden hónap második és negyedik csütörtökén délután 5 órától filmklub várja az érdeklődőket a Petőfi Sándor Művelődési Központban.

– A pályázaton nyert pénzből, amely egy évre elegendő, többek között számítógépeket, fénymásolót, csocsó- és pingpongasztalt, DVD-filmeket vásároltunk – mondta Szalontai Árpád. – A kikapcsolódáson túl jogi és pályaválasztási tanácsadás és szexuális felvilágosítás is lesz a klubban, ami olyanná válik, amilyenné az idejárók alakítják. A szlogenünk is az: „Egy hely, amit te formálhatsz!". Voltak olyanok, akiket első alkalommal elkísértek a szüleik, megnézték, hová jön a gyerek – mesélte Szalontai Árpád.

A 16 éves Meggyesi Zsolt szívesen jár a klubba. Fotó: Tésik Attila

A 16 éves Meggyesi Zsolt szívesen jár a klubba.
Fotó: Tésik Attila

Ottjártunkkor telt ház volt a klubban, a csocsó és a számítógép mellett egymást váltották a fiatalok. A klub a megnyitása óta népszerű, eddig több mint százan vették igénybe díjmentes szolgáltatásait.

Felelősséget vállalnak, jelenléti ívet vezetnek

Fontos tudni, hogy a fiatalokért csak addig vállalnak felelősséget a szociális munkások, amíg azok a klubban tartózkodnak. Ezt jelenléti íven vezetik, minden fiatal érkezéskor és távozáskor rögzíti az órát, percet, és aláírja az ívet.

– Ahhoz idő kell, hogy a fiatalok megnyíljanak, hozzánk forduljanak problémáikkal, és legféltettebb titkaikat is megosszák velünk, illetve igazi közösséggé formálódjanak – vélekedett Blaskovics Kristóf. – A végső cél ez, illetve az lenne, hogy ők találják ki, szervezzék a programokat, mi csak az eszközöket biztosítsuk hozzá.

A 16 éves, Kalmárban tanuló Meggyesi Zsolt már régóta jár a klubba, amiről az egyik hirdetőújságban olvasott. – Mindennap itt vagyok, és a szórakozás, a játék mellett beszélgetünk a drog, az ital és a dohányzás káros hatásairól. Nem szeretném elrontani az életemet káros szenvedélyekkel, egészséges ember akarok maradni.

Többen új barátokra is szert tettek, a 18 éves kalmáros diák, Kenéz Bence pedig már tagokat is toborzott. – Nemrég voltam itt először, megtetszett, meséltem a többieknek, hogy milyen jó, és ma két lány is eljött velem. Biztos, hogy ők sem fognak unatkozni. Ez ideális hely a kulturált kikapcsolódásra, egyébként sem szeretek sörözőkbe, kocsmákba járni.

Címkék#drog

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!