Új technológiát tervez az ATEV - nem tudnak mit kezdeni a lefagyasztatlan, büdös dögökkel

Új technológiát keres az Atev Zrt., hogy megoldja a telepről áradó bűz folyamatosan visszatérő problémáját. A vásárhelyi fehérjefeldolgozó szaga pár hete ismét bosszantotta a helyieket.

Máté Gergely

– A jóisten sem tud mit kezdeni azzal a döggel, amit már lassan elszállítani sem tudunk, mert úgy kell összekaparni a földről! – érzékeltette a probléma megoldásának nehézségét Gyetvai Imre, az Atev Zrt. vezérigazgatója. A vásárhelyiek az utóbbi hetekben arra panaszkodtak, hogy a város határától néhány kilométerre található feldolgozóüzem szaga miatt nem tudnak éjszakánként pihenni, esténként szellőztetni a kánikulában.


A vásárhelyi gyár 130 alkalmazottjának 90 százaléka vásárhelyi. Nem szívesen élnek ők sem a bűzben, de nem a cég a probléma okozója. Szerencsére egyre több vágóhídnál hűtik le a keletkezett mellékanyagot 4-5 fokra, télen pedig ezt már mindenhol elvégzi a természet – magyarázta Gyetvai és Vígh Róbert, a helyi gyár megbízott igazgatója.


– Találkoztunk olyan elképzelt megoldással is, ami a meglévő probléma helyébe egy újat teremtene, például azt, hogy zajos legyen, de nem akarunk kísérletezni – jelentette ki Gyetvai. Szerinte például Ausztriában azért nem jellemző ez a jelenség, mert ott már az olyan hulladékot is a feldolgozókba szállítják, amilyet Magyarországon még éppen árusítanak.


Vígh nemrégiben Bulgáriában járt egy hasonló, de némileg korszerűtlenebb telepen, ahol olyan technológiával találkozott, ami ezt a problémát orvosolni tudja. – Kértünk rá árajánlatot, és ha úgy alakul, akkor Vásárhelyen, a legnagyobb gyárunkban teszünk vele próbát először, és akkor terjesztjük ki a többi gyárunkra, ha megoldja a felmerülő problémát. Ezzel viszont még várni kell, mert két hét, mire megkötjük a szerződést, és attól számítva 60 napos határidő van a tervek megvalósítására. Úgyhogy idén nyáron ez a helyzet már így marad – jelezte előre Gyetvai.


– Idén eddig két bejelentést kaptunk nap közben, ilyenkor másnap azzal kezdődik a munka, hogy a bejelentés helyszínén győződök meg arról, hogy a mi gyárunk szaga érződik-e – magyarázta Vígh Róbert, majd hozzátette, hogy telente nem érkezik hozzájuk bejelentés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!