Vásárhelyen vége az ikonikus játéknak, Szegeden még akad 1-2 darab

Csongrád megye - Lassan eltűnnek az egykor népszerű flipperek a megyei szórakozóhelyekről. Vásárhelyről vasárnap szállították el az utolsót a Kristály Presszóból. Körkérdésünk eredménye, hogy a nagyobb városok közül már csak Szegeden üzemel pár darab.

Imre Péter

– Tudtuk, hogy elviszik a Kristály Presszóból a flippert, ezért vasárnap összejöttünk páran, hogy utoljára játsszunk egyet rajta. Ez volt az utolsó Vásárhelyen, most már egy szórakozóhelyen sem üzemel – mondta Détár Zoltán, aki telefonon kereste meg lapunkat a többek számára szomorú hírrel. A flippergép a Balaton környékére, gyűjtőhöz vándorolt. Korábban Hódmezővásárhelyen hét-nyolc helyen volt flipper, például a Tarján vendéglőben, az azóta megszűnt Malom Presszóban, az újvárosi Széchenyi Sörözőben és az Öreg Vidám Rizsőrben.


A pár évtizede még nagy népszerűségnek örvendő, szinte minden kocsmában megtalálható gépek lassan eltűnnek a megyéből. Ennek oka lehet az ingyenes online változat elterjedése, a magas karbantartási és egyéb költségek, valamint a viszonylag szerény bevétel. Kíváncsiak voltunk, hol van még. Körtelefonunkból kiderült, hogy Szentesen, Csongrádon és Makón sincs már egy flipper se, még Szegeden található pár darab, például a Mikszáth Kálmán utcai Jumbó Sörözőben.

Szegeden a Jumbóban még van egy flipper, az odajárók között népszerű. Fotó: Karnok Csaba

Szegeden a Jumbóban még van egy flipper, az odajárók között népszerű. Fotó: Karnok Csaba

– Kimentek a divatból. Az emberek, úgy is fogalmazhatunk, leszoktak a flipperről, hogy miért, azt nem tudom. Inkább a darts, a biliárd és a csocsó a kedvenc – közölte Fekete Zsolt, a Jumbó üzletvezetője. Elmondta: flippergépet üzemeltetnek még Szegeden a Három Muskétásban, nyaranta a Szikin a büfénél és Szőregen a Sport Büfében – sokkal több gépről a városban nem tud Fekete –, korábban 25–30 flipperükkel játszottak több szórakozóhelyen, sörözőben, vendéglőben. Aztán sorban eladogatták szinte mindet.


– Alig lehet kapni és drága bele az alkatrész, olykor már csak bontásból lehet hozzájutni. Ebből következően a működtetésük drága. Üzemeltetésükben nincs sok fantázia – játékadó-köteles, és vizsgáztatni is kell –, inkább csak plusz szórakozási formaként, lehetőségként jelenik meg a palettán – mondta még Fekete Zsolt. Már csak a megyeszékhelyen tartja állásait a flipper. Kérdés: meddig?

Flippertörténelem


Golyókkal játszott táblás játék, amely Bagatelle néven vált ismertté. Lyukakkal teli táblán kellett dákóval a golyót célba juttatni. Mai formája Chicagóból származik. A táblás méretet hamar kinőtte, és a harmincas évek óta asztalként ismerjük. A II. világháború környékén lendült be a gyártása és lett egyre népszerűbb. Az angolszász pinball elnevezés sejteti a flipper lényegét: a karok (pin) szerepét. Alapesetben egy lejtő asztalon kell a guruló fémgolyót két, 3–7 centis karral visszalökni. A háború lezárása után lett a flipperek kötelező kelléke a kar. A hetvenes években már világszerte kedvelt, és az elektronika térnyerése egyre látványosabbá tette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!