Ybl Lajosnak nagyot kellett építenie

Hódmezővásárhely - A magyar kultúra napján avatták fel a vásárhelyi városháza aulájában az épületet tervező Ybl Lajos mellszobrát. Az alkotást Návay Sándor restaurálta. A vásárhelyi városháza építésekor Ybl Lajosnak magasabb épületet kellett terveznie, mint a szegedi városháza.

Imre Péter

A magyar kultúra napján a Bessenyei-díj átadása mellett a városháza aulájában felavatták az épületet 1890–91-ben megálmodó tervezőnek, Ybl Lajosnak (1855–1934) a mellszobrát. A több komoly követelmény mellett az is elvárás volt a mesterrel szemben – aki unokaöccse volt Ybl Miklós építésznek –, hogy az új városháza tornya közelebb legyen az éghez, mint az örök rivális Szeged városházáé. Ez sikerült. A vásárhelyi 56 méter, míg a szegedi egyes források szerint 2, más információk szerint 5 méterrel alacsonyabb. A vásárhelyi városháza 115 esztendeje, 1894. január 18-án nyitotta meg kapuit.

De vissza az Ybl-szoborhoz! A talapzat nélkül 47 centiméteres, gipszből készült alkotás eredetileg valószínűleg az építészmérnök fiáé, Ybl Erviné (1890–1965) volt. Családi hagyatékból, egy aukció keretében, 2005-ben került az önkormányzat tulajdonába, a hivataltól kapott tájékoztatás szerint közel 500 ezer forintért. Korábban Ybl Lajosról semmilyen művet nem ismertek. Ebben az esetben viszont a szobrász volt ismeretlen, s azóta sem sikerült fényt deríteni kilétére.

Ybl Lajos mellszobra.

Ybl Lajos mellszobra a vásárhelyi városháza aulájában látható.
– Amikor hozzám került a szobor, alaposan, minden négyzetcentiméterét átvizsgáltam – mondta Návay Sándor, a restaurálást végző vásárhelyi szobrászművész. – Semmilyen szignót vagy monogramot nem találtam rajta. Az akkori kulturális referens, Hegedűsné Dékány Magdolna is hiába kutatott. Annyi viszont kijelenthető: a mesterségét kiválóan ismerő szobrász alkotása a 19. század második feléből.

A restaurálással nem volt sok gondja Návaynak. Az arc teljesen sértetlen volt, másutt is csak egy-két helyen fedezett fel töredezéseket. Gyártott hozzá felirattal egy vörösmárvány posztamenst, amely harmonizál a városháza aulájával – és néhány napja méltó emléket állít a városképi jelentőségű épület tervezőjének, Ybl Lajosnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!