Jegyzet

2014.08.18. 22:32

Ünnepi gondolat

JEGYZET - ˝Szívesen fogadják a lakótelepiek.˝

Bakos András

Változatos lesz Ópusztaszeren az augusztus huszadikai ünnepség, mert öt közéleti ember is mikrofonhoz lép. [namelink name="Magyar Anna"], a megyei közgyűlés elnöke köszöntőt mond, [namelink name="Kiss-Rigó László"] megyés püspök a kenyérszentelésnél ünnepi gondolatait osztja meg a jelenlévőkkel, ugyanezt teszi [namelink name="Makra József"] ópusztaszeri polgármester. Ünnepi beszédet ketten mondanak: [namelink name="Novák Katalin"] család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és [namelink name="Kothencz János"]. Ő a kormánypártok szegedi polgármesterjelöltje, de most nem ilyen minőségében lesz jelen, hanem a L. É. T. életre hívójaként.

Ez a Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása, amely krumplit és hagymát oszt az embereknek. Biztosan az ünnepi gondolatokat is szívesen fogadják a lakótelepiek, ehhez nem is kell elzarándokolniuk Ópusztaszerre. Bárhová mennek azon a napon, bármit kapcsolnak be, valaki meg fogja őket szólítani. Szent István korát, az államalapítás művét máskor is össze szokás hasonlítani a jelenkor kihívásaival és tetteivel, ám önkormányzati választások idején minden hivatalban lévő vagy oda törekvő ember föllép a történelemtanári katedrára.

A fásultság, ami talán érezhető a fönti mondatokból, annak a következménye, hogy húsz év alatt sok ünnepi szónoklatot hallottam. Vannak, voltak iskolák, együtt használt érvkészletek, ám az, hogy a beszéd jóindulatú volt, vagy gonosz, nem függött attól, hogy a szónok milyen pártállású. Én azt gondolom, az ezer évvel ezelőtti és a mostani Magyarország között az a közös, hogy van hatalom. Ez akkor a királyé volt, most az embereké: lakótelepieké, magánháziaké, albérlőké. Azt kívánom nekik, legyen elég türelmük, bölcsességük, derűjük a két hónap múlva esedékes hatalomgyakorláshoz. Bármit is mond most főember, ispán, vitéz, ne pukkanjon el a fejük. Hallgassák azt – ahogy az Intelmekben áll – harag, gőg, gyűlölség nélkül. Őrizzék meg a békességet, ha a politikusokkal szemben nem sikerül, legalább egymás között.

Címkék#Vélemény
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!