Jegyzet

2019.08.09. 09:00

Őszi tárlataim

JEGYZET - "Minden évben több ezer őszi tárlatot <br>rendeznek."

Imre Péter

A következő kijelentésemért biztosan megköveznek, főleg a vásárhelyiek. Tizenkét éve kerültem – a sportrovattól – Vásárhelyre tudósítani, és addig fogalmam sem volt arról, hogy létezik Vásárhelyi Őszi Tárlat. Azóta tudom. Írhattam róla, részt vehettem megnyitóin, rácsodálkozhattam alkotásokra, beszélgethettem fiatal és

örökifjú művészekkel, díjazottakkal.


Mondhatják, ez csak nekem fontos. Rám tartozik. Igaz, és mégse. Mert annyiféle Vásárhelyi Őszi Tárlat létezik, amennyien vagyunk, amennyien az Alföldi Galéria termeiben sétálunk, nézzük a festményeket, grafikákat, szobrokat. Van, ami előtt megállunk, percekig vizsgáljuk, és akad, amit figyelemre se méltatunk. Úgy megyünk el mellette, mintha ott sem volna. Mintha a fal, a terem azon része üres lenne. Nem szólított meg, nem nekünk, nem rólunk szólt. Lehet, hogy a friss Tornyai-plakettes előtt megyünk el így – bár ez lehetetlen, mindig a főfalon kap helyet –, de ez nem baj. A hozzáértő zsűri a mai nappal eldönti – és bízhatunk tagjaiban –, melyik 200 alkotást láthatjuk, melyik érdemes arra, hogy a tárlat része, szereplője legyen (sajnálom, hogy a rostán fenn-

akadtakat nem láthatom).


Már várom október 5-ét, a megnyitót. Már tudom, hogy van Vásárhelyi Őszi Tárlat, ami mindenkinek mást jelenthet, mást mondhat. Csak meg kell keresni és találni magunkat a művekben.


Mert ott vagyunk. Így lehetséges a csoda, hogy minden évben több ezer őszi tárlatot rendeznek Vásárhelyen. Az egyik az enyém. A másik a tiéd. A harmadik a miénk – mert ilyen, közös is lehet.

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!