Jegyzet

2008.06.03. 22:22

Épülhet az autópálya

"Nem vigasztalásul, csak emlékeztetőül: a szegedieknek, a balástyaiaknak, a kistelekieknek nagyon fontos M5-ös autópálya több mint húsz évig épült."

Oláh Zoltán

Az M43-as autópályának 2010-ig az első, 2012-ig a másik felét építik meg. A tények kedvéért rögzítsük: az elsőben – Szegedtől Makóig – lesz egy Tisza-híd és egy (Makót) elkerülő út. A második az országhatárig tart, a nagylaki magyar-román határátkelőhelynél ér véget.

Lehet játszani az évekkel, 2010, 2012. Lehet azt mondani: már csak két év, már csak négy év. Vagy azt is: még két év, még négy év. És fel lehet tenni a kérdést: ez sok vagy kevés?

A szegediektől a magyarcsanádiakig, vagyis azoknak, akik olyan településeken laknak, ahol tavaly január óta szó szerint szenvednek, sőt félnek az ott élők a megsokszorozódott járműforgalomtól, pláne a KRESZ-re fittyet hányó román, bolgár, török kamionosoktól, nagyon hosszú ez a két év. A négy meg pláne az.

De!

Nem vigasztalásul, csak emlékeztetőül: a szegedieknek, a balástyaiaknak, a kistelekieknek nagyon fontos M5-ös autópálya több mint húsz évig épült. Az első részét, a Budapest–Ócsa közöttit még 1985. november 22-én adták át, az utolsót, Szeged-Észak csomóponttól a röszkei határátkelőig 2006. március 11-én. Az M43-as autópálya 31 és fél kilométeres Makóig tartó szakasza két év alatt készül el. Bár ha ragaszkodunk a tényekhez, az M43-asból 3 kilométernyi már elkészült, 2005. december 10-én avatták, a Szeged-Észak csomópontot köti össze a régi 5-ös úttal.

Az új Csongrád megyei autópálya, az M43-as első felének az építői tegnap írták alá a szerződéseket. Néhány napon belül elkezdik.

Európa számos országában úgy építik a sztrádákat, hogy előbb az egyik felét, egyik oldalát készítik el a le- és felhajtókkal, csomópontokkal együtt, amelyen a forgalom java lakott területeket elkerülve haladhat. A másik fele – oldala – csak később következik.

Magyarországon, bár volt ilyesmire példa, éppen az M5-ösön, ez nem szokás, nem divat. Pedig érdemes volna töprengeni rajta. Még akkor is, ha az M43-as tartozéka egy Tisza-híd is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!