Hallgassa élőben!

Imbolygó lángok

"Mi olyan időkben éltünk, ahol a családok életét rendre igazságtalanul sarcolta meg a történelem."

A halottak pedig olyanok, akár a gyermekek. Úgy értem, legalább annyi törődést, gondoskodást és odaadást igényelnek, mint a kis felelősségű vagy éppenséggel magatehetetlen emberi aprójószágok. Igen, a halottak is mennyire kiszolgáltatottak! Elhagyott, elfelejtett sírok, felszámolásra ítélt, elvadult temetők, áldozatok mellé hantolt pribékek, arccal a földnek fordított corpusok jelzik a kiszolgáltatottság különbnél különb módozatait. Mi olyan időkben éltünk, ahol a családok életét rendre igazságtalanul sarcolta meg a történelem.

Hanem a halottak feleselnek, vitatkoznak is mivelünk, az élőkkel. És visszajárnak. Sőt, olykor el se mennek, mert nem tudnak, nem akarnak, képtelenek megnyugodni, vagy éppen mi magunk nem engedjük el őket. Hiányuk az élet abszurditásának legprimerebb valósága, édes istenem, mennyire tud hiányozni egy anya, egy gyermek, egy túl korán elszakított férfi.

S hányszor megesik, hogy az ő személyes életében nem látszott fontosnak ez vagy az az ember. Nem volt érdekes, nem tűnt különlegesnek, jelentőségteljesnek. Aztán amikor egy tavaszi napon halk kondulással köszön el a testéből a lélek, máris arra döbbenünk, hiányzik. S a hiány csak nő, egyre nő, és a hiányt mi magunk is öltöztetjük, díszítjük. Igaz-e, hogy olykor az álmaink kétes maszkabáljába küldjük a halottainkat? Igaz. Igaz-e, hogy olykor túlontúl nekik élünk, hogy túl sokat kérünk, várunk, akarunk tőlük? Igaz. De közben megérthetjük, hogy a halál is beszél az emberről, nemcsak az élet. A halál új és még újabb tulajdonságokat ruház a hiányzó lélekre. A létezés fonákja, az a megérthetetlen és felfoghatatlan esemény, a halál éppoly kiváló elbeszélő, akár az életünk.

Ma a temetőinkben gyertyák világlanak.

A ködben imbolygó lángocskákból halottaink beszélnek hozzánk, anyák, apák, testvérek.

Amikor nagyapám meghalt, levelet írtam neki, s a borítékot a teste mellé, a koporsóba tették. Kiskamasz voltam még, és nem mondtam meg anyukámnak, mi volt az utolsó üzenet. És már én se emlékszem rá. Csak azt tudom, hogy papa biztosan megkapta. S lassan a levélre és a válaszára is emlékezni fogok.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kívül roppanós, belül puha habcsók
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezek a legjobb ünnepi főételek
Hirdetés
Így győzheti le könnyen a karácsonnyal járó stresszt
Hirdetés
A 21. század építőipari gépei
Hirdetés
Egri János Jr.: sokat kell bizonyítanom még, és tovább kell vinnem a hagyományt
Újratemették Slachta Margitot
A bíboros kiemelte: Slachta Margit életében felvillantak olyan fények is, amelyek csak igazi szentek útját szokták kísérni.
A kapcsolati erőszak ne legyen többé tabutéma!
Vannak, akik éveken át nem hozhatnak döntést a saját életükkel kapcsolatban, akiknek mindig megmondja a bántalmazójuk, mit tehetnek, és mit nem. Ha erőszakról beszélünk, akkor a többség egyből a fizikai bántalmazásra gondol, holott a szóbeli bántalmazás, a manipuláció, a félelemben tartás, a másik fél elszigetelése, lejáratása, hiteltelenné tétele legalább olyan rombolóan hat az áldozatra. A Családbarát Magyarország Központ szakértője, Boglacsik Tímea osztja meg velünk tapasztalatait.
Nyolcmilliárd forintos keretösszeggel nyílt meg újra a Gyorsítósáv
Ismét elérhetővé vált a hazai egyetemek és vállalkozások tudáskapacitásából, szellemi tulajdonából magas hozzáadott értékű új termékek és eljárások előállítására ösztönző pályázat.
Szörnyű családi tragédia: többször meglőtte menekülő nejét a tomboló férj
A feleség elmenekült tomboló férje elől, de a férfi még az utcán is több, a jármű szélvédőjén áthatoló lövést adott le rá.
Szoboszlai góljával Európa-ligás a Lipcse
A három magyar válogatott labdarúgót foglalkoztató RB Leipzig 2-1-re legyőzte a vendég Manchester City csapatát.
Elképesztő combokat villantott a szuperszexi Stollár Fanny
Stollár Fanny képtelen leállni, és folyamatosan lepi meg új fotókkal a rajongóit Las Vegasból. A gyönyörű sportolónő nem hagyhatta ki a szerencsejátékot sem.