Kecskemét és környéke

2011.02.26. 23:39

Nyitray: éles lőszert kellett volna használni az MTV ostromnál

Éles lőszerrel töltött fegyvert kellett volna a 2006-ban az MTV székházat ostromló tömeg ellen használni. Ezt az álláspontot képviselte Nyitray András korábbi fideszes országgyűlési képviselő, aki jelenleg a Bács-Kiskun megyei közgyűlés alelnöke.

Delmagyar.hu

A honatya az ostorom másnapján a honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottság együttes zárt ülésén érvelt az éles fegyver használata mellett. Az ülés jegyzőkönyveinek titkosítását a közelmúltban oldották fel. Ebben az szerepel, hogy a képviselő szerint "isteni szerencse, hogy ott nem halt meg egy-két rendőr, meg egy-két nem rendőr is. Hozzáteszem, mert ott össze-vissza hajigáltak köveket. Ha ez nem elég ok arra, hogy valaki használja a fegyverét akkor itt nagy baj van".

A honvédelmi bizottság jelenlegi elnöke nem kommentálta a jelentés tartalmát, a bizottság tagjai azonban igen. Mátrai Mára fideszes országgyűlési képviselő szerint "semmilyen fegyvert nem szabadott volna használni". Tóth Gábor szintén fideszes országgyűlési képviselő pedig úgy véli, hogy "bármennyire is összetett a helyzet az éles fegyverre nem volt szükség és nagyon el kellene gondolkodni, ebben az ügyben".


A bizottság szocialista tagja, Harangozó Tamás a kijelentés kapcsán a kormánytól várna állásfoglalást. "Tömegoszlatásnál nincs éles lőfegyver használat, nagyon kíváncsi lennék, hogy a belügyminiszter illetve a Fidesz hogyan ítéli meg ezt a kijelentést" – mondta Harangozó, aki felteszi a kérdést, hogy most a kormány egy hasonló helyzetben milyen szabályokat tartana irányadónak.

A jelentés titkosságának feloldását a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke, Vadai Ágnes kezdeményezte nemrégiben. Szerinte nem Nyitray András kijelentése az egyetlen, amit vizsgálni kellene. "Volt már egy bizottság, amely vizsgálta az eseményeket, akkor senki nem akart ezekbe az iratokba betekintetni, pláne úgy, hogy a jelentésben 4 politikus neve is megjelenik, mint kapcsolattartó, akik közül 3 most kormánypárti" – mondta Vadai, aki szerint az ülésen elhangzott, hogy jelenlegi kormánypárti politikusok kapcsolatban álltak a randalírozókkal, ők azonban azóta sem tisztázták magukat az ügyben - mondta a szocialista politikus.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik