Kecskemét és környéke

2011.10.06. 21:14

Sárkány-invázió: százával érkeznek a hullócsillagok

Kecskemét – Látványos csillaghullást ígérnek a csillagászok szombat estére: a Drakonida meteorrajt csodálhatjuk meg. Az általában alacsony intenzitású meteoritzáport most igazán érdemes figyelni: óránként akár több száz hullócsillagot is láthatunk. Csak győzzük kívánságokkal!

Major Stella

Ugyan pénteken és szombaton is lesz távcsöves bemutató a kecskeméti csillagvizsgálóban, [namelink name="E. Kovács Zoltán"], a Kecskeméti Planetárium igazgatója mégis azt tanácsolja, inkább üljünk ki az ablakba, és szabad szemmel kémleljük az eget. – Nincs szükség távcsőre ahhoz, hogy lássuk a csillaghullást, amelynek csúcsa este 6 és éjfél körül lesz. Ami zavarhat minket, az a telihold fénye. Igyekezzünk sötét helyet keresni a romantikus programhoz – hívja fel a figyelmet a csillagász.

A Drakonida meteorrajért felelős 21P/Giacobini-Zinner üstököst viszonylag későn, csak 1900-ban fedezték fel, kis fényessége miatt sokáig nem figyelték meg. Idén azonban – ha az előrejelzések, nem is 100 százalékosak – látványos csillaghullásnak lehetünk szemtanúi: óránként akár száz hullócsillagot is láthatunk. Csak győzzük kívánságokkal!

Útmutató a csillagokkal teli égbolton való kiigazodáshoz.

Útmutató a csillagokkal teli égbolton való kiigazodáshoz.

A Sárkány meteorzápora

A Drakonida meteorraj nevét onnan kapta, hogy a törmelékek kiindulási pontja látszólag a sárkány csillagkép.

– Ha az üstökös a Naphoz közel ér, párologni kezd a felszínén a jég, és jelentős mennyiségű törmelék szabadul ki belőle. A Föld ezen a törmelékkel teli pályán megy keresztül, amelynek során a légkörbe érő darabok megsemmisülnek. Ezt a jelenséget látjuk mi hullócsillagoknak. A csillaghullás intenzitása attól függ, hogy a Föld keringési pályája mennyire keresztezi az üstökös által húzott törmelékfelhőt – magyarázza [namelink name="Balogh Gábor"] meteoritkutató, a Kecskeméti Planetárium szakelőadója, aki a kecskeméti csillagvizsgálóban (Kecskemét, Kaszap utca 6-14.) A Sárkány meteorzápora címmel tart előadást péntek és szombaton este hét órától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!