2011.03.05. 23:36
A nagymama sütije: Mákos kocka
Ezen a hétvégén ismét azoknak kedveskedünk, akik szeretik a mákot. A nagyi receptjei közül ugyanis most a mákos kocka elkészítésének módját osztjuk meg olvasóinkkal.
Minden vasárnap bemutatunk egy-egy süteményreceptet, amit akár a nagymamánk is elkészíthetett volna. Eheti finomságunk mákrajongónak kötelező!
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
1 tojássárgája
pici só
fél csomag sütőpor
2 evőkanál cukor
Mákos kocka.
Hozzávalók a töltelékhez:
40 dkg darált mák
25 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
6 dkg margarin
1 citrom
3 tojássárgája
4 tojásfehérje
A kenéshez:
1 tojássárgája
Mákos kocka
Elkészítés: A tésztához a lisztet, a margarint, a tojássárgáját, a sütőport és a pici sót négy evőkanál vízzel összegyúrjuk, és simává dolgozzuk. Egy órát pihentetjük. Közben a mákot, a cukrot és a vaníliás cukrot 2 dl vízzel sűrűre főzzük. A tűzről levéve langyosra hűtjük. Belekeverjük a citrom levét és lereszelt héját, a margarint, egyenként a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk, és az egyiket kikent tepsibe fektetjük. Rátesszük a tölteléket, majd befedjük a másik kinyújtott tésztával. Villával megszurkáljuk, megkenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőben lassú tűznél szép aranybarnára sütjük kb. 30 perc alatt. Tálalás előtt a tetejét meghinthetjük porcukorral.