Kecskemét és környéke

2013.09.25. 12:14

Bezárja kapuit Kecskeméten a Dán Kulturális Intézet

Kecskemét - A bezárás oka, hogy a jelenlegi dán kultúrpolitika fókuszába a keletre nyitás, a keletre tekintés került.

Huszonegy évi működés után év végén bezárja kapuit Kecskeméten a Dán Kulturális Intézet, mert a keletre nyitás került előtérbe a dán kultúrpolitikában - mondta el Hanne Tornoe, a kecskeméti intézményt 2006 óta vezető igazgató.

"Nagyon sok remek programot tudtunk megszervezni az utóbbi 6-7 év folyamán és én magam is nagyon sajnálom, hogy az intézetet be kell zárni" - fogalamazott Hanne Tornoe. Az igazgató Kecskemétre érkezése után irodát nyitott Budapesten is, kiszélesítve ezzel a dán kulturális missziót.

A bezárás oka, hogy a jelenlegi dán kultúrpolitika fókuszába a keletre nyitás, a keletre tekintés került, ezért Koppenhágában úgy döntöttek, hogy a magyarországi intézetet be kell zárni - indokolta a döntést Hanne Tornoe.

Elmondta, hogy a gyorsan fejlődő, úgynevezett BRIC országok közül (Brazil, Russia, India, China) már Kínában, Brazíliában és Oroszországban is van Dán Kulturális Intézet, most azonban Indiában, Új Delhiben szándékoznak kulturális képviseletet nyitni, de a tervek között szerepel egy isztambuli iroda megnyitása is.

Hanne Tornoe hangsúlyozta: amikor Kecskemétre érkezett, az intézet tevékenysége nagyon a városra korlátozódott. Az volt a szándéka, hogy minél több programot valósítsanak meg Budapesten, hogy minél láthatóbbá, ismertebbé tegyék az intézetet. Ennek a törekvésemnek a nagy fordulópontja volt a 2010-es tavaszi fesztivál, ahol javaslatomra Dánia volt a díszvendég és nagyon sok kiemelkedő kulturális programot tudtunk Magyarországra hozni - emelte ki az egyik legsikeresebb programot az intézet igazgatója.

Emlékeztetett arra, hogy 2007-ben megalakult Magyarországon a EUNIC, a külföldi kulturális intézetek hálózata, amely most már közel húsz tagot számlál és egymást erősítve közös programokkal is megjelenik.

A kultúra a legjobb út ahhoz, hogy a népek jobban megismerjék és megértsék egymást és itt nem csak arról, hogy Dánia kultúráját megismertessük az adott országgal, hanem ez visszafelé is kell, hogy működjön - fogalmazta meg hitvallását az igazgató. Véleménye szerint, a legjobb példa a kölcsönös megismerés folyamatában, amikor a két kultúrát egyesíteni tudják. Erre a legjobb példaként, a dán rádió big bandjének októberi magyarországi koncertkörútját említette, amikor három koncertet adnak Pécsett, Budapesten és Kecskeméten.

Szólt arról, hogy a nemzetközileg is nagyon elismert dán zenekar meghívott két kiemelkedő magyar művészt, Oláh Kálmánt és Bolla Gábort, akikkel együtt koncerteznek, sőt tovább mennek majd Bécsbe és Pozsonyban fognak majd egy lemezfelvételt elkészíteni.

Hanne Tornoe kiemelte: nem csak a kultúráról, a szigorúan vett művészetről szól a Magyarországon működő kulturális intézetek tevékenysége, hiszen van egy nagyon erős szociális oldala is. Példaként említette Kecskeméten a Máltai Szeretetszolgálat Kivezető utak" elnevezésű Komplex Hajléktalanellátó és Rehabilitációs Központjának létrehozását, amit teljes egészében a dán Villum Kann Rasmussen Alapítvány támogatásával tudtak megvalósítani.

Álláspontja szerint, a budapesti dán nagykövetség át tud venni néhány feladatot a kulturális tevékenységből, bár nekik sem anyagi, sem emberi erőforrásuk erre nincs, hiszen rengeteg más dologgal foglalkoznak.

Hanne Tornoe hangsúlyozta: egy lehetőség az, hogy az igazán nagy projektekkel kapcsolatosan a magyarországi intézmények és szervezetek felvehetik a kapcsolatot a koppenhágai központtal, akik ezekben az esetekben együttműködőek lehetnek. A dán kulturális minisztériumhoz tartozó civil szervezetként 1940-ben alapították meg a Dán Kulturális Intézetet, amely a tagintézmények hálózatát működteti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!