Kék hírek

2016.09.20. 09:25

Születésnapjára kapta a repülést a Gödöllőnél meghalt kisfiú

A balesetben a két pilóta, valamint egy anya és kisfia vesztette életét. A tragédiát sorozatos pilótahibák és a véletlenek szerencsétlen összjátéka okozta.

Sorozatos pilótahibák és a véletlenek szerencsétlen összjátéka okozta vasárnap a négy ember halálát követelő gödöllői repülőgép-ka­tasztrófát.


A Cessna a he­lyi reptéren zajló ejtőernyős-bajnokság versenyzőit vitte, és már épp üresen szállt lefelé, amikor a sétarepülésre induló Piper–28 nagy sebességgel ne­kirepült.


A balesetben a két pilóta, valamint egy anya és kisfia vesztette életét.


A Cessnát F. Szabolcs, a Pipert B. Zsolt vezette. A Bors úgy értesült, hogy B. Zsolt nem rendelkezett kereskedelmi pilóta-engedéllyel, azaz sétarepülésen ő maximum utasként vehetett részt, pilótaként nem.


A Nemzeti Közlekedési  Hatóság Légügyi Hivatala szerint mind a gödöllői repülőgép-balesetben érintett pilóták, mind a repülőgépek érvényes engedélyekkel rendelkeztek.      

   

Az NKH közölte: közigazgatási hatósági eljárás keretében  vizsgálja az eset körülményeit, annak lezárulásáig további  információt nem adnak.


A Bors információi szerint a baleset valószínűleg azért következett be, mert B. Zsolt rossz irányból próbálta meg kikerülni a másik repülőt.


Amikor egymással szembe repülnek, az alapszabály az, hogy mindig jobbra fordulnak a pilóták. F. Sza­bolcs így is tett, de a vele szembe repülő Zsolt valamiért balra húzta a botkormányt, ezért ütköztek össze.


A Bors úgy tudja, hogy a ferihegyi torony figyelmeztette a Cessna pilótáját, hogy alatta egy gép van, azt egyelőre nem tudni, a pilóta hallotta-e ezt. A Pipert vezető Zsoltnak is rádiófrekvenciát kellett váltania hatszáz mé­teres magasság elérése után, ezt a vizsgálat tisztázza majd, hogy megtörtént-e.


A balesetben meghalt kilencéves kisfiú édesanyjával érkezett sétarepülésre, a gyermek a születésnapjára kapta ajándékba a sétarepülést.

 

Borsonline.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!