Kék hírek

2008.06.09. 16:31

Elkezdődött a móri mészárlás bírósági tárgyalása

Részben ismerte el a vádakat a hétfői bírósági tárgyaláson W. Róbert, a 2002-es móri mészárlás gyanúsítottja. Azt állította, hogy a rablásban részt vett, de nincs köze az emberéletek kioltásához.

Orvosilag megállapítható pszichés befolyásolhatóság alatt állt W. Róbert, ezért eredménynek tartja, ha nem életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélik, hanem határozott időtartamban szabják meg a büntetését- mondta el Lichy József, a vádlott védőügyvédje.

A vádlott, és tanúk meghallgatásával kezdődött meg Székesfehérváron hétfőn a 2002-es móri mészárlás egyetlen élő vádlottjának a pere. W. Róbertet kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés, valamint lőfegyverrel való visszaélés bűntettével gyanúsítják. A vád szerint W. Róbert két lövést adott le a bank biztonsági őrére, akit a mellkasán találtak el a golyók. A férfi a nyomozáskor egy kihallgatáson még azt mondta, hogy az egyik áldozat - a biztonsági őr - az ő lövésétől esett össze. A bíróságon már azt állította, nem az ő, hanem a társa lövésétől halt meg az őr.

W. Róbert szerint társa - aki azóta öngyilkos lett a börtönben - fegyverrel kényszerítette a bankrablásban való részvételre. Társa zsarolta is: egy megvásárolt pisztollyal korábban lőgyakorlatot tartottak és a fegyveren rajta maradt W. Róbert ujjlenyomata. Neki egyébként csak őrködnie kellett volna és a kamerákat kellett festékszóróval lefújnia. Egyébként W. Róbert lépett először a bankba, akkor nyomta a kezébe a pisztolyt társa. Amikor az őr a fegyvere felé nyúlt, pánikszerűen húzta meg a ravaszt, nem célzott, és nem találta el az őrt, akire N. László közvetlenül utána többször rálőtt - állította a tárgyaláson W. Róbert. Azt is mondta, hogy végig az előtérben volt, csak tompa puffanásokat, káromkodást és ajtócsapódásokat hallott az ügyféltérből. Csak este a híradásokból tudta meg, hogy nyolc ember meghalt.

A nyomozás alatt egy kihallgatáson még azt mondta, hogy az egyik áldozat - a biztonsági őr - az ő lövésétől esett össze. A bíróságon már azt állította hogy nem ő, hanem a társa lőtte le az őrt.

A vádlott és tanúk kihallgatásával kezdődött meg Székesfehérváron hétfőn a 2002-es móri mészárlás egyetlen élő vádlottjának a pere. W. Róbertet előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettével, valamint lőfegyverrel való visszaéléssel vádolják.

A mészárlás utolsó élő vádlottja elmondta, hogy a bankrablás napján autót vásárolni ment N. Lászlóval, aki arra kérte, hogy a régi kocsiját ő vezesse haza. Amikor kiderült, N. László mire készül, azért tartott vele, mert megfenyegette. Az ujjlenyomatával tartotta sakkban, amely akkor került egy pisztolyra, amikor korábban a lövést akarta vele gyakoroltatni társa. Ellentmondás van W. Róbert nyomozás és a tárgyalás során tett vallomásában, a férfi most azt mondta, hogy nem az ő lövése után esett össze a biztonsági őr, hanem akkor, amikor N. László lőtt.

Az Erste Bank móri fiókját 2002 májusában támadták meg fegyveresek. Nyolc embert megöltek, a pénzintézetből 7,3 millió forintot vittek el. A mészárlás miatt korábban már jogerősen elítélték Kaiser Edét, és vádat emeltek Hajdú László ellen is. A rendőrök azonban 2007 februárjában elfogtak két újabb férfit, akiket szintén meggyanúsítottak a bankrablással. N. László, aki a rablást kitervelte még tavaly nyáron a börtönben öngyilkos lett. A bankrablók közül így már csak W. Róbert él. Ellene április elején emelt vádat a Fővárosi Főügyészség. A korábbi gyanúsított, Hajdú lászló ellen azóta megváltoztatták a vádakat, Kaiser Ede ügyében pedig perújítást rendelt el a bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!