Képmutató

2010.06.13. 11:35

A történelem legbénább partraszállása

Nem ajánlom a filmet azoknak, akik a mester alkotásait a Szárnyas fejvadásszal mérik, ajánlom viszont a Gladiátor rajongóinak, (biztosan léteznek), az angol táj és a véres csatajelenetek kedvelőinek. Ajánlom azoknak is, akik egyszerre szeretnék látni a Gladiátor 2, illetve a Robin Hood nulladik nap című filmeket.

 

 

Ridley Scott Robin Hood története egészen másról szól, mint amire gondoltam. De egyáltalán nem ez a gondom 148 percnyi ücsörgés után. Mert eleinte ugyan unatkoztam, később már enyhe érdeklődéssel figyeltem, mi jöhet még, a végére pedig sírtam a röhögéstől.

Nem ajánlom a filmet azoknak, akik a mester alkotásait a Szárnyas fejvadásszal mérik, ajánlom viszont a Gladiátor rajongóinak, (biztosan léteznek), az angol táj és a véres csatajelenetek kedvelőinek. Ajánlom azoknak is, akik egyszerre szeretnék látni a Gladiátor 2, illetve a Robin Hood nulladik nap című filmeket.

Jómagam sokat tanultam, megpróbálom mindezeket felsorolni, és ezt nem azért teszem, hogy mindenáron lefikázzam az alkotást, inkább azért, hogy megmagyarázzam magamnak is, miért ültem végig két és fél órát egy forró nyári éjszakán.

Az nyilvánvaló, hogy a történészeknek eddig fogalmuk sem volt, hogyan zajlottak akkortájt az ütközetek. Persze hogy az íjászok ostromolták a várakat az első sorokban. És korántsem kellett annyi ember egy háborúhoz, mint azt hittük. Robinnak alig párszáz embert sikerült összeszednie, miután kibékítette a királyt a nemesekkel, de végül ez is bőven elég volt. Naná hogy annak idején mindenki pont akkor ért oda a csatába, amikor az elkezdődött, még úgy is, ha átlovagolta miatta Angliát. Lady Marian is simán odaért, tíz válogatott harcosával, (pap, lovászfiú, földtúró paraszt és egyebek) és még az elején beszállhatott a buliba. A franciák pedig nyilván idióták voltak, partraszállás ürügyén szintén párszázan megkeresték azt a partszakaszt, ahol a hullámok miatt képtelenség kikötni, s ha mégis sikerül, a terep éppen alkalmas arra, hogy az angol íjászok halomra lőjék őket. A film végére mindenki ott volt egy strandnyi területen, királyok, nemesek, két ország hadserege, és mutatóba a társadalom minden eleméből minimum egy fő. Vagyis ország-világ láthatta, hogy Robin mégiscsak tud bánni az íjjal.

Így kezdődött a legenda, tudatja velünk Ridley Scott. A végső csapás: a király mégis átver mindenkit. A rendes népek elhúznak az erdőbe. Sir Robin megalapítja az első hippi kommunát, János király pedig egy tökfej. Hiszen akarata ellenére végtelenül boldoggá teszi mindazokat, akiknek elegük van a céltalan földtúrásból, háborúzgatásból és a méltánytalan adófizetésből. Rögtön van minden, forognak a sültek a nyárson, folyik a bor, a gyerekek boldogan kacagnak, mindenki mosolyog. Béke, szerelem, virágok... Csoda hogy nem csapott le rájuk a zöld kommandó.

 

Simon Benjámin

 

Robin Hood

színes, feliratos, amerikai-angol kalandfilm, 148 perc, 2010

rendező: Ridley Scott

forgatókönyvíró: Brian Helgeland

zeneszerző: Marc Streitenfeld

operatőr: John Mathieson

producer: Russell Crowe,Brian Grazer,Ridley Scott

 

szereplő(k):

Russell Crowe (Robin Hood)

Cate Blanchett (Marian)

Mark Strong (Sir Godfrey)

Matthew MacFadyen (Sheriff of Nottingham)

Kevin Durand (Little John)

Danny Huston (King Richard)

William Hurt (William Marshall)

Scott Grimes (Will Scarlet)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!