Képmutató

2010.10.02. 15:01

Wagner keretben a MET operaközvetítései

A Trubadúr bérlet első előadásával október 9.-én kezdetét veszi a Belvárosi Mozi operaközvetítéseinek sorozata. A Metropolitan Opera 2010/2011 évadjának tizenkét előadása tekinthető meg három bérletkonstrukcióban, illetve egy bérleten kívüli előadáson élőben, HD minőségben.

 

Az évadnyitó előadás A Rajna kincse Wagner monumentális zenefolyamának, A Nibelung gyűrűjének előjátéka. Nem kis falat ez az előjáték közel háromórányi játékidejével, egy felvonásban (négy szín) és zenekari előjátékkal elmesélve. Az opera szereplői: Istenek, Istennők, Nibelungok, Óriások és Rajnai sellők. Wagner életének jelentős részét, több mint húsz esztendőt áldozott az összesen tizenöt órát is meghaladó zenedráma megalkotására, de már a szövegkönyvek megkezdése előtt elmélyült az óriási mondaanyag megértésében és feldolgozásában. Terveiben a terjedelmes alkotás Siegfried alakja köré épült volna, a félelmet nem ismerő hős elpusztítja az arany és az erőszak által mérgezett társadalmat, s helyette szereteten alapuló világot vizionált. Wagner aktívan politizált, Drezdában jó kapcsolatokat ápolt az anarchista Röckellel és a forradalmi eszméket képviselő Bakunyinnal. A májusi forradalom leverése után Zürichbe menekült, újra nekilátott a mű átdolgozásának. Ám ekkorra Siegfried alakja már háttérbe szorult, és helyére a hanyatlásért felelős Wotan, az istenek ura került. Wotan képviseli a régi világot, bűne a hatalomvágy és a szeretetlenség. Az eredetileg optimista dráma a pesszimizmus szomorú elégiája lett. A Rajna Kincse az aranyról és az abból készített gyűrűről szól, melynek viselője a világ ura lehet, de cserében le kell mondania a szerelemről. A gyűrű csalfa varázsa egyaránt eltántorítja az isteneket és a halandókat, a világnak része lesz a gyűlölet, rontást hoz viselőjére. Végzete felé rohan az, ki erősnek érzi magát. Az előjáték itt ér véget, az igazi trilógia csak ezután kezdődik, A Walkürrel, amely a MET közvetítések utolsó előadása lesz 2011 májusában.

 

Petró János

 

 

 

A bérletkonstrukciók, az időpontok és a jegyárak a Belvárosi Mozi oldalán olvashatóak.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!