Képmutató

2010.12.16. 09:32

Üvegtigris 3

Végre elkészült és trilógiává bővült hazánk egyik legnagyobb kultusszal övezett sorozata. Sokszor esett már róla szó, mennyire nehéz sikeres folytatásokat készíteni még akkor is, ha olyan sikereket érnek el az előző részek, mint az Üvegtigris előző két része. Lali, Csoki, Gaben, Cingár, Róka és Sanyi óriási tiszteletnek örvend 2001 óta, amióta az első rész készült.

Az idei alkotás sok fiatal színésszel kiegészülve jött létre, amelyet a szegediek tegnap a Belvárosi moziban tekinthettek meg egy közönségtalálkozóval egybekötve. A mozi vendégei Rudolf Péter (Lali), Csuja Imre (Csoki), Pataki Ági (producer) és Ruttkay Laura (Nóra) voltak, akikkel egy rövid interjú is készült az előadás után.

Gyorsan nézzük át, hogyan és mikor is indult az egész:

2001. október 18-án láthatta a közönség az első részt. Főhőseink ekkor kerülnek először vászonra, bemutatva magát az Üvegtigrist és a 'környezetét'. A rész az amerikai álomról és egy Chevrolet Impaláról szól, amelynek ugye nagyon jól tudjuk mi lesz a sorsa.

Nem egészen öt évre rá, 2006. január 19-én megjelent a második rész is. Ezzel rengeteg probléma akadt a kalózmásolatok miatt, már a megjelenés előtt. A közönség azonban semmivel sem fogadta rosszabbul, mint az első részt. Ekkorra már javában lehetett hallani az utcán az addigra szállóigévé vált kifejezéseket, mint például az: Ííízirájder öcsém, ííízirájder! A második részben egy építési vállalkozó akarta szertefoszlatni Lali terveit, melyet szerencsésen-szerencsétlenül sikerült megakadályozni.

Azóta eltelt kis híján megint csak öt év és megérkezett a sorozat 3. része. Mint már említettem, a Belvárosi moziban egy szerdai, premier előtti vetítést láthatott a nagyérdemű, este 18 órától. A Zsigmond Vilmos terem csurig töltve várta, hogy a fehér vászon újra elvarázsolja őket a lerobbant büfékocsi környékére. Akik viszont ezt várták, csalódniuk kellett! Félreértés ne essék, csupán annyiról van szó, hogy a helyszínt megváltoztatták és már nem a koszos kis tó melletti büfében játszódott a cselekmény.

Ez mindenképpen érdekes megoldás volt az alkotóktól, hiszen éppen abból a környezetből szakították ki főhőseinket, amiben addig működtek karaktereik. Talán éppen ezért sikerülhetett olyan jól az Üvegtigris 3. Nem próbáltak az eleddig termékeny táptalajon tovább gazdálkodni, hiszen egyszer minden kiapad. Így hát kirántották Lalit és társait onnan, hogy egy új történetet mesélhessenek nekünk, miközben jellemileg a főszereplők semmit sem változtak.

Telik a nyár, az Üvegtigris környékén semmi sem változott legutóbbi találkozásunk óta. Róka még mindig kedves unokatestvéréhez szállítja a... dolgait. Sanyi ugyanúgy hülye maradt, mint annak előtte. Gaben még mindig a műgazdag csávót játssza. Cingár megházasodott és valamiféle tanári pályát választott, míg Csoki jogsi nélkül, egy háromkerekű biciklivel, na meg pisztollyal és sörrel rója az utakat. Lalinak torkán akad egy fogpiszkáló és majdnem megfullad. A mentősök jelentéséből kiderül, hogy nála minden átlagos és nem történik vele semmi izgalmas. Ekkor érkezik a helyszínre az ügyvéd, Dr. Csopkai Ferenc (Kamarás Iván) egy Bentley Continental GTC-vel. Lali úgy dönt kiélvezi az életet és ellopja a kocsit. Útközben találkozik Nikivel (Szabó Erika), akit elfuvaroz Budapestre, Dr. Csopkai Ferencnek kiadva magát. Társai azonnal a keresésére indulnak, miközben az igazi csopaki az Üvegtigrisben fekszik Róka felügyelete alatt.

Találkozhatunk kedvenc rendőrünkkel, Rezsővel is az út során. Lali álmaiba belekavar Csopkai felesége és szeretője is. Ismét rengeteg pénzt foghat a kezében, amely úgysem lehet az övé.

Az idei részt is Rudolf Péter rendezte, amely elmondása szerint a legközelebb áll saját elképzeléseihez. Sikerült úgy dolgozniuk, hogy szinte semmilyen kötöttségük nem volt. Egyedüli hátráltató tényező, amikor is egy nehéz forgatási nap után a vágógép bedarálta az összes nyersanyagot, így teljesen újra kellett forgatniuk (és egy nap alatt bepótolni) az adott jeleneteket.

Pataki Ági (producer) örült annak, hogy végre befejezték a munkát és élvezhetik gyümölcseit. Ruttkay Laura büszke volt a szerinte nagyon jól sikerült 'sikítós' jelentére. Csuja Imre pedig elmondta, mennyire szereti, ha az utcán 'leCsokizzák'.

A film egyik legnagyobb előnye, az új helyszínválasztás volt. Számomra az elején kicsit idegenül hatott egy ultramodern házba vinni az egészet, viszont ezek után rá kellett jönnöm: nem a helyszín alakítja a jellemeket. A jellemek képesek működni mindenféle helyszínen. Ezt bizonyítja, hogy az új részben főhőseink idegen területen járva is képesek hozni az előző részek hangulatát.

Az új szereplők használata sem okozott csalódást. Kamarás Iván, Szabó Erika, Pikali Gerda, vagy Ruttkay Laura, mindannyian próbáltak valamilyen képet kialakítani magukról (ahogy ezt tették Laliék az első részben) és talán ez sikerült is nekik. Kap egy cameot Kokó is, de feltűnik Talmácsi Gábor is egy pillanatra.

Összességében tehát sikerült elkapni az előző részek hangulatát. Egyedül számomra talán Sanyi került indokolatlanul előtérbe. Nagy előnye a karakternek, hogy fogyatékossága miatt rengeteg poént lehet vele használni, amely normális személyeknél idegesítő lenne. Így gyakorlatilag egy olyan mondat, hogy: Szíípótóóó! azonnal nevetést tud kiváltani a közönségből. Nincs is ezzel gond, hiszen ő pont ezért van a filmben, csak most kicsit sokat.

Miután megemlítettem az (számomra) egyetlen negatívumot, amiért még biztos le leszek hurrogva, el kell hogy mondjam, számomra a film olyan mértékű kellemes csalódás volt, amire nem is számoltam. Próbálva nem befolyásolni magam az előzetes kritikáktól ültem be a moziba, hogy megnézzem, mi sülhet ki egy 3. részből.

Megemelem kalapom a stáb és a színészek előtt!

 

Végül egy kérdés, melyet Rudolf Péter irányába tettek fel: Lesz-e folytatás? Lesz-e negyedik?

R.P.: Az első után sem ezen gondolkoztunk, a második után sem, és ez most is így van. Szóval lesz...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!