Kifestők gyerekeknek

2007.09.27. 16:19

Litkai Gergely: Reggeli sáv

"A mai írásban a reggeli műsorokról lesz szó. A reggeli műsorokról lesz szó. Gondoltam, leírom kétszer, ott is elmondanak mindent legalább ennyiszer, megsaccolva a befogadók értelmi szintjét. Szóval a reggeli műsorokról lesz szó."

A mai írásban a reggeli műsorokról lesz szó. A reggeli műsorokról lesz szó. Gondoltam, leírom kétszer, ott is elmondanak mindent legalább ennyiszer, megsaccolva a befogadók értelmi szintjét. Szóval a reggeli műsorokról lesz szó. Végig. Ahogy Lakat T. Károly fogalmazott egyik karácsonyi örökzöldjében: „Ma egész nap szenteste van..." Reggel eleve nekünk rossz, ha tévét nézünk. Én például ilyen korán csak azért érek ki a budira, mert már régen gyakorlom a felkelést. Úgy tájékozódom a hajnali órákban, mint denevér a diszkóban. Vagy Kelemen Anna bárhol. És erre a célcsoportra csinálnak műsort. Hatórás keléssel az ember eleve szellemi képességének csak 50%-át birtokolja. Ez az állapot fél liter vegyes pálinka, 15 oldal Story magazin vagy kétperces, Rubint Rékával való beszélgetés után állítható elő. De a reggeli műsorvezetők négykor kelnek, hogy alul tudják múlni a közönség színvonalát.

Ha alaposabban megnézzük a reggeli reklámokat, kiderül, ki a célközönség. Akinek inkontinenciája van, impotens, szorulásos, tehát a hóhér mosolyú életjáradékosok célcsoportja, akiket utána be lehet nyomni még az Örök Alkony nyugdíjasotthonba is pluszban. Az életjáradék-reklámok mind kicsit hangosabbak is, ráadásul kizárólag olyan nyugdíjasok szerepelnek benne, mint a Whiskas-reklámban.
Szemeik tiszták, szőrük csillogó. Sehol egy csirkefarhát, plusz gandalfos ősz fürtök, Lagzi Lajos-korabeli étkezőgarnitúra. Legjobb, mikor mindenki a medence partján van zakóban, a háttérben újraélesztenek valakit. És akkor megjelenik az életjáradékos munkatárs, és beajánlja a lóvét, ha minimum 50 négyzetméter a lakása, budai, és a kedves ügyfél egyszerre már csak egy darab egyszer használatos borotvát vesz.

Ezen reklámok eladását célozzák a műsorok. Nézzük először a közszolgálati csatornát, ami azért közszolgálati, mert itt többször üti el a baleset-megelőzés érdekében a gyurmaautó a gyurmagyereket.
Ki az az ittas vezető, aki ettől jó útra tér? Bakker, Sebaj Tóbiásból a szélvédőn hamutartó lett, nem iszok többet. És ekkor váratlanul felbukkan Lendvai Ildikó, amitől nekem olyan érzésem van, mintha még mindig a gonosz anyós lenne a mosóporreklámból, aki úgy mosolyog, mint Hannibal Lecter, miközben a menyét osztja: olyan trén főzöl, hogy még az ingen is rosszul mutat. Viszont a Napkeltében a legerősebb a műsorvezető-felhozatal. Valószínűleg a hét embernek egy tüdeje van, amit körbeadnak. Szombatra elfogy a szufla. Verebes úgy néz ki, mintha Gyurcsok József megborotválkozott volna.

Olyan laposakat pislant, hogy szinte kacsázik tekintetével. A csúcspont persze Horn Gyula és Lakat T. (az indokolatlan focihasonlatok Peléje) együtt, csomagban. A Zwack Rt. marionettszínháza bemutatja: Szenvedélybetegek egymás közt. Te iszol? Én dohányzom.
De ez még mindig jó ahhoz képest, ami a kereskedelmi tévéken megy. Az RTL-en a politikamentesség jegyében már reggel hétkor pacalt főznek a parkolóban, miközben a háttérben elhúz a műszakos busz. A témaválaszték is sokat ígér általában: lézeres aranyérműtét, mire számítsanak a Mérleg jegyű bányászok, és a Fiesta együttes pedig CD-minőségben játszik, jóval több hangszeren, mint amennyi náluk van. És ezt még súlyosbítják azzal, hogy valaki pénzt lobogtat az arcomba, amivel olyan indulatot vált ki, mintha Gyurcsány Ferenc egy limuzin hátsó ülésén – miközben kaviárt eszik két kubai nő között, akik szivart sodornak a combjukon – azt mondaná, hogy szükség van a megszorításokra. Ezt csak a Mokka játéka múlja alul, ahogy a szólás is tartja: annyira buta, hogy még a Mokkában sem nyert. Ha az a kérdés, mi az ábécé első betűje, F-ig mindent elfogadnak. Tényleg csak az nem nyer, akinek nincs telefonja. Akinek viszont van, az eltelefonál 5000 forintot egy Torres Dani-CD-ért.

A Mokkában persze van közélet is. Így az SMS-csík szellemi Hirosimája néha szinte feledteti a műsorvezetői képességeket, kidobva a moderátorok intellektusát, mint amikor valaki Stadler József mellett állva visel lila zakót. Ahhoz már kommentárt fűzni is nehéz, hogy a főszerkesztő üzenget az SMS-csíkon, mintha egy politikai randivonalon lenne a közélet Kánya Katája. És most, hogy letiltották Havas Henriket is, akinek néhány év után feltűnt, hogy miben vesz részt, és még ahhoz képest is gáz, akár fel is lélegezhetnénk, de büntetésből a 10 éves TV 2 legmaradandóbb pillanataiból szemezgetnek olyan színvonalon, hogy az ember felocsúdik, na ja, ekkora kupac vegyes háztartási szeméten tényleg jól mutat ez a reggeli bokréta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!